VENTRUBA, P. Výroba loveckého nože obráběcími technologiemi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Kalivoda, Milan

Autor předložil vypracované téma s odborností jemu vlastní. Neopomněl zahrnout hlavní body z historie a tradic. Na těchto skutečnostech stavěl své řešení. Jde v podstatě o výrobu jednoho kusu pro autorovy účely. I tak zpracoval technologickou dokumentaci na dobré úrovni. Ve výrobní fázi, kterou je zde nutno považovat za nedílnou či přímo povinnou část bakalářské práce, se obrátil na spolupráci se školní dílenskou laboratoří, kde využil potřebné stroje a zařízení. Spolupráce se vydařila, výrobek je vynikající.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Dvořák, Jaromír

Předložená bakalářská práce se zabývá návrhem a vlastní výrobou loveckého nože. Jednotlivé zadané cíle práce jsou rozebrány v samostatných hlavních kapitolách a práce je splňuje v celém rozsahu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se autor zabývá historií nožů, jak vznikaly a jak se vyvíjely. Autor detailně rozebírá a popisuje jednotlivé části nože a na základě definovaných požadavků na vlastní nůž si vybírá patřičný tvar čepele, tvar výbrusu ostří, materiál nože a v neposlední řadě tvar a materiál střenky. Dále jsou v teoretické části popsány i technologie obrábění, které jsou k výrobě použity, je zde částečně shrnuta i historie vývoje těchto technologií. Podstatnou část teoretické části pak tvoří vlastní návrh, který detailně čtenáře provede samotným návrhem konstrukce loveckého nože. Jsou zde zahrnuty návrh tvaru nože, volba materiálu nože i rukojeti, tvorba 3D modelu, volba polotovaru, návrh strojů, nástrojů, tepelné zpracování a generování CAM drah. Na základě této teoretické části je pak provedena praktická část. V jednotlivých krocích je zdokumentován celý postup výroby s patřičným popisem a odůvodněním, který vede ke zhotovení loveckého nože. V poslední kapitole je zhodnocení dosažených výsledků. Zpracování práce je podrobné a srozumitelné, nepatrnou vadou je pár překlepů. Celá práce se dá pojmout jako detailní návod i pro laického čtenáře. Cíle práce jsou splněny a doporučuji ji k obhajobě s celkovým hodnocením za A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 116816