KUBŮ, J. Elektronický zabezpečovací systém s prvky IoT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Krajsa, Ondřej

Student dle zadání navrh a realizoval systém s funkcí EZS a ovládáním domácí automatizace pomocí Raspberry Pi. Pro komunikaci zařízení využívá technologie WiFi a Bluetooth LE. Pomocí technologie BLE by měly býrt k zařízení připojena jednotlivá čidla, která ale nebyla předmětem této práce. Student jejich funkci simuloval pomocí vývojového kitu s procesorem CC2640R2. Dalším komunikačním protokolem IoT protokol MQTT, který je využit k předávání stavových informací a také ovládání systému. Samotný systém je realizován jako demonstrační, jeho funkcionalita je měnitelná.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Pokorný, Jiří

Student ve své práci navrhl a zrealizoval ústřednu EZS na Raspberry Pi. Z praktické části student dokázal, že umí pracovat s mikropočítačem Raspberry Pi a a také s vývojovými kity LaunchPad CC2640R2. Tyto schopnosti byly podpořeny prací s nástroji pro komunikaci s IoT prvky, konkrétně Node-Red a s protokolem MQTT. Dále student vytvořil skript v programovacím jazyce python, který mimo jiné umí ukládat data do databáze. Zadání považuji za splněné a oceňuji komplexnost řešení. Úroveň odvedené práce bohužel snižuje napsaný text, který dle mého názoru není na úrovni diplomové práce. Text je na mnoha místech psaný spíše populární formou nikoliv technickou a postrádá podstatné množství detailů o popsaném řešení. Struktura práce nebyla vhodně zvolena, z důvodu poměrně obecného zadání chybí kapitola s konkrétními očekávanými výstupy. V práci je strohý úvod, který neobsahuje ani jednu referenci na "white paper". Obecně v teoretické části není text častokrát odkazován na literaturu. Za hrubou chybu považuji zkopírování obrázků 2.2 a dalších přímo z webových stránek. Co se týče referencí, tak je jich poměrně málo a navíc většina z nich se odkazuje na webové stránky, a to ne vždy na příliš věrohodné. Kromě již zmíněných obsahuje práce ještě tyto formální nedostatky: reference jsou často umístěny za tečkou, jsou použity špatné mezery, žádný obrázek nebo diagram není ve vektorovém formátu, styl odkazování na obrázky a výpisy je špatný nebo chybí, popisky obrázků jsou častokrát nicneříkající, práce obsahuje několik překlepů a gramatických chyb. Z tohoto důvodu hodnotím D 68 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 110087