SOVA, O. Návrh strategie expanze na zahraniční trh [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Škapa, Stanislav

Jedná se o velmi kvalitní práci, jsou použity ne zcela standardní metody přispívající k variantnosti a kvalitě dílčích návrhů. Návrhy strategie expanze firmy na zahraniční trh je komplexní, a určitě přispěje ke zdárnému naplnění tohoto cíle firmy. Otázka: Kde jste získal podklady pro svá tvrzení v Tabulce 14: SWOT analýza?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Cíl práce byl nejen splněn, ale i překročen.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A Zvolený postup řešení je komplexní a systémový, jsou použity ne zcela standardní metody přispívající k variantnosti a kvalitě návrhů.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Autor ve své práci prokázala nadprůměrnou schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat závěry, které naplňují cíl práce.
Praktická využitelnost výsledků A Návrhy jsou velice použitelné v praxi, a budou pro firmu jistě přínosné.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A Po formální stránce se jedná o výborně zpracovanou práci, terminologie je přesně vymezena, vysoká odborná úroveň, minimum jazykových nedostatků.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Autor práce prokázal velmi dobrou erudici v práci s informačními zdroji, citace odpovídají normě.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Procházková, Kateřina

Diplomová práce je zaměřena na téma expanze vybrané společnosti na zahraniční trh. Autor v práci prokázal nejprve schopnost pracovat s odbornou literaturou, následně tyto poznatky využil k vypracování analytické části. Tato část je zpracována komplexně a vyčerpávajícím způsobem. Ve třetí části práce autor popisuje samotný návrh expanze vybrané společnosti na zahraniční trh a opět tuto expanzi posuzuje komplexně s ohledem na všechny faktory, které ji mohou ovlivnit. Expanze má také provedené nákladové vyhodnocení pro společnost. Jedinou výtku mám k chybějícím zdrojům u některých analýz, a proto v tomto bodě hodnocení byla známka snížena. Jinak se jedná o velice kvalitní práci a doporučuji ji k obhajobě. Otázky k obhajobě: 1. Proč je v časovém harmonogramu uvažováno o vstupu na norský trh v polovině roku 2022, když až do konce roku 2022 bude probíhat vývoj nových produktu (dle uvedeného textu)? Nebylo by vhodnější vstoupit až se širší nabídkou produktu? 2. V jaké výši byste vyčíslil náklady na jednotlivá opatření pro snížení uvedených rizik v návrhové části diplomové práce?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji D
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 143039