ZEMAN, D. Piezokeramické materiály připravené elektroforetickou depozicí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Drdlík, Daniel

Student Dominik Zeman nejprve zpracoval téma keramických piezokeramických materiálů v rámci teoretické rešerše bakalářské práce, kde použil celkem 19 informačních vědeckých zdrojů. V této části se věnoval především teoretickým základům týkajících se piezoelektrického jevu, keramických materiálů, elektroforetické depozice a metodice měření a vyhodnocení vybraných fyzikálních, mechanických a elektrických vlastností. Následně student úspěšně provedl v laboratoři obsáhlý a časově náročný experiment přípravy piezokeramických materiálů a vyhodnotil jejich základní funkční vlastnosti. Získaná data použil ve zkráceném rozsahu v praktické části bakalářské práce. Výsledky a závěry konfrontoval s vědeckou literaturou, které jsou deklarovány 16 referencemi. Dominik Zeman projevil manuální zručnost při realizaci experimentální práce v laboratoři i schopnost vyvodit ze získaných dat praktické závěry. Dále student prokázal schopnost zpracovat teorii a výsledky experimentů do přehledné závěrečné práce. Dle mého názoru bakalářská práce ve svém rozsahu splnila zadané cíle a v ucelené formě je předkládá čtenáři. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Chlup, Zdeněk

Bakalářská práce se věnuje aktuálnímu tématu přípravy piezokeramických materiálů. Student zpracoval poměrně stručnou rešerši, i když množství použité cizojazyčné literatury je značné (čítá 35 odkazů). Nicméně, některé kapitoly literární rešerše překvapivě nevyužívají žádný literární zdroj (například kapitola 2.4, 2.4.2, 2.4.6, 2.6.2 atd.). I přes tyto nedostatky pokrývá literární rešerše všechny oblasti nezbytné k zvládnutí experimentální části. Experimentální část obsahuje metodiku a výsledky získané při přípravě a charakterizaci piezokeramických materiálů. V metodické části není zcela jednoznačně popsána příprava použitých prášků. Ostatní podkapitoly poskytují alespoň stručný popis experimentálních podmínek a použitých zařízení, i když ne vyčerpávajícím způsobem (např. získání kinetických křivek není objasněno, ani zde není odkaz na předešlé práce z daného pracoviště, kde se EPD studuje již několik desetiletí). Výsledky jsou spojeny s diskusí, což pro tento typ práce je akceptovatelné. Dosažené výsledky jsou na vysoké úrovni a v mnohém překonávají dosavadní úroveň poznání viz dosažená hodnota piezoelektrického koeficientu d33. Všechny cíle práce byly splněny, ale prezentované výsledky nepopisují mikrostrukturu jinak než střední velikostí zrna, její fotodokumentace zde zcela chybí. Z formálního hlediska práce obsahuje minimum typografických chyb, graficky je poměrně zdařilá, i když popisky os grafů jsou nepřiměřeně malé vzhledem k okolnímu textu a celkové grafické provedení grafů není konzistentní. Přes uvedené nedostatky považuji práci za velmi dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 117590