TOMEK, A. Aktualizace investičního portfolia fondu kvalifikovaných investorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Rejnuš, Oldřich

Globálním cílem bakalářské práce vypracované panem Adamem Tomkem bylo: "vytvoření návrhu na doplnění portfólia fondu kvalifikovaných investorů o tituly ze segmentu firem vyrábějících polovodiče" v souladu se statutem fondu a se souvisejícími požadavky managementu jeho správce. Tento cíl odpovídá stanovenému zadání a je následně vhodně doplněn parciálními cíli. A pokud jde o metodologii, tak ji považuji za standardní a odpovídající následně použitému způsobu odborného řešení. Teoretická část bakalářské práce odpovídá následně řešené problematice v praktické části bakalářské práce. Na jedné straně ji sice považuji za poněkud příliš obecnou, současně však kladně hodnotím její návaznost na aktuálně platnou legislativu. Způsoby řešení jednotlivých parciálních cílů považuji za odpovídající a logické. Jednotlivá dílčí řešení na sebe vhodně navazují a jak použité metody, tak i celkový postup řešení hlavního cíle bakalářské práce považuji za možný a dle mého názoru i za správný. V návaznosti na uvedené skutečnosti konstatuji, že s výsledky řešení, formulovanými formou vlastního výsledného návrhu analytika (v daném případě autora), vcelku souhlasím a globální cíl práce tímto považuji za splněný. Formální úroveň předložené bakalářské práce považuji za standardní. Kladně hodnotím její logickou strukturu a s použitou literaturou a ostatními informačními zdroji rovněž souhlasím. Určité, i když ne příliš významné nedostatky spatřuji ovšem v jazykové a především v terminologické čistotě (např. v tom, že se nejedná o doporučení pro management fondu, nýbrž, poněvadž jde o podílový fond, tak o management jeho správce) a pod. Tyto dílčí připomínky ovšem nepovažuji za příliš významné. Práce nenese známky plagiátorství, její obsah i ostatní základní náležitosti byly se mnou řádně konzultovány. Proto ji doporučuji k obhajobě. Otázka: Jakým způsobem jste provedl prvotní výběr následně Vámi podrobně analyzovaných společností?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Zapletalová, Irena

Cíle bakalářské práce, tak jak byly stanoveny v úvodní části, byly dle mého názoru splněny. Finanční ukazatele, které slouží následně k porovnání jednotlivých společností, jsou srozumitelně popsány v kapitole Teoreticko-právní aspekty práce. Srovnávané společnosti jsou vybrány na základě předem stanovených kritérií v kapitole 2. Použitá kritéria považuji za vhodně stanovená a logická. Výběr těchto kritérií umožnil srovnání společností, které patří ve světovém polovodičovém průmyslu mezi nejlepší. Navržené váhy kritérií srovnávaných společností považuji za odpovídající a dobře stanovené. Návrh na doplnění portfolia fondu, který vychází z analýzy srovnávaných společností, je srozumitelný a použitelný pro případného investora. Drobnou připomínku mám k jazykové části (čárky v souvětí, slovosled).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139606