ROLINC, J. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulášek, David

Urbanistická koncepce tří "shluků" řadových rodinných domů tvořících různou škálu prostorů považuji za možnou, rovněž práce s jednou koncepcí řešení řadového domu, která umožňuje různé prostorové a materiálové varianty, je životaschopná. Za zdařilé považuji řešení bytových domů se společnou garáží. Bohužel není architektonické řešení jednotlivých objektů dostatečně přesvědčivě zdokumentováno, charakter jednotlivých prostor lze dovozovat pouze z vizualizací. Otázka k obhajobě - jakým způsobem bude využita terasa nad garážemi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Student pracoval poctivě a průběžně, na připomínky vedoucího reagoval aktivně, problémy se snažil řešit zodpovědně.
Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Zajíček, David

Návrh optimální urbanistické hustoty z pohledu developera je sympatický snahou pracovat s hierarchií prostor a tvorbou ulic, uliček, dvorů a průchodů. Slabinou je ovšem nedostatečně vypovídající schopnost práce a pouze schematické řešení urbanismu. Rozdíl mezi veřejným a soukromým prostorem je setřen, autor nepracuje s ploty, s povrchy ani se zelení. Minimálně je zohledněna topografie terénu. Architektura domů je přesvědčivá, jejich dispoziční a technické řešení už ne.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení D - pouze schematické řešení, nedostatečně definovaná hranice mezi veřejným a soukromým prostorem, není navržena zeleň.
Provozní řešení D - problematické a poddimenzované je řešení společných prostor bytovek, do jedné z nich se vstupuje pouze přes podzemní garáže anebo chybí výkres 1np. - u rodinných domů chybí skladovací prostory.
Technicko konstrukční řešení D - tepelné mosty u atiky. - nezateplený strop mezi 1np a suterénem, nedostatečně zateplená podlaha na terénu.
Architektonické řešení B - nejsilnější stránka návrhu, domy jsou moderní a vytvářejí výraznou zubovitou siluetu.
Formální úroveň C - nedostatečně vypovídající grafika, u domů chybí v pohledech materiálové řešení, orientace ke světovým stranám je chybně zakreslena.
Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 84862