MACHALA, P. Metody lokalizace polohy zdroje impulzního širokospektrého signálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Drexler, Petr

Předložená bakalářská práce se zaměřuje na radiofrekvenční metodu detekce aktivity částečného výboje. Jedná se o jednu z nejmodernějších metod z dané oblasti, která umožňuje i lokalizaci zdroje signálu. Student v podrobném teoretickém zpracování popisuje různé přístupy ke zpracování signálů z anténních senzorů s cílem získat hodnoty diferencí času příchodu. Následně se věnuje rozboru možných metod lokalizace zdroje, které vychází z řešení soustavy nelineárních hyperbolických rovnic. V praktické části práce student realizoval měřicí pracoviště pro získání testovacích signálů pro různé konfigurace rozmístění antén. Vytvořil dále algoritmy pro vyhodnocení časových diferencí impulzních signálů a algoritmy pro řešení lokalizačního problému. Algoritmy implementoval do přehledného programu s grafickým rozhraním, který umožňuje simulovat vlastnosti jednotlivých metod pro zvolenou konfiguraci antén. Výsledky pak přehledně zpracoval a vyvodil příslušné závěry. Student v řešení práce postupoval velmi samostatně a iniciativně. Je nutno pochválit charakter a rozsah prostudovaných odborných pramenů, a to takřka výhradně z mezinárodních odborných časopisů a konferencí. Student se velmi dobře zorientoval v problematice řešení soustav nelineárních rovnic a podařilo se mu implementovat i metody s poměrně náročným matematickým aparátem. K tomu navrhl i vlastní pokročilé modifikace metod stávajících. Práce je tak na vysoké odborné úrovni. Z formálního hlediska obsahuje práce minimum odborných nepřesností. Vytknout by bylo možno v některých pasážích snad přílišnou rozsáhlost popisu. Vhodné by bylo rovněž doplnit fotodokumentaci měřicího pracoviště, která je uveden pouze v elektronické příloze. Celkově práci hodnotím výborně, protože převyšuje běžné požadavky na úroveň bakalářských prací a dostává se na úroveň kvalitních prací diplomových.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Hadinec, Michal

Předkládaná práce vyčerpávajícím způsobem popisuje měřicí metody určené k lokalizaci částečných výbojů, student čerpá převážně z cizojazyčné odborné literatury. Množství metod a hloubka popisu je dostatečná, místy až nad rámec bakalářské práce. To může i při čtení práce zanechat dojem, že méně obšírný popis metod by byl spíše ku prospěchu a zpřehlednil by celkový dojem z teoretické části práce. Z praktické části práce není úplně zřejmé, do jaké míry se student podílel na realizaci měřicího pracoviště a z jakého měření vlastně data používal. Teprve v příloze lze nalézt fotografie experimentálního pracoviště, z kterého byly získány data a to měřením v budově VUT. Těžiště jeho vlastní experimentální práce tedy vidím ve využití naměřených dat a ověření popsaných lokalizačních metod simulací v Matlabu. Popsané algoritmy jsou ověřovány v simulačním programu vytvořeném v prostředí Matlab GUI, přičemž jako vstupní data jsou využity hodnoty získané z praktických měření pro různé konfigurace rozmístění senzorů.Kladně hodnotím přehledně vytvořený simulační program v Matlabu, detailní popis měřicích metod a snahu o vyčerpávající zhodnocení dosažených výsledků. Formální i odborná stránka práce je na vysoké úrovni, je psána čtivým způsobem, místy však až příliš rozvláčným.

Navrhovaná známka
A
Body
96

eVSKP id 65792