WOJNAR, M. LABORARTORY BRNO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulášek, David

Zajímavé hmotové koncepci a jednoznačně řešené hmotě galerie nejvíce ubližuje poněkud těžkopádné řešení bytového domu. Pozitivně hodnotím hmotové řešení a celkové grafické zpracování, slabou stránkou pak je soustředěnost na hlavní objem galerie a tím způsobená menší míra pozornosti například zmíněné hmotě bytového domu. Student tak některým věcem nepřikládal důležitost, což vytváří hrozbu nefunkčnosti, formálnosti a povrchnosti. Je to například neřešení návaznosti na vnitroblok, přestože velkorysý průchod do něj návrh obsahuje, obecně celá práce s veřejným prostorem. Potenciál a příležitost je ve schopnosti prověřování důležitých prostorů formou pomocí skic, takto by měl student postupovat u všech prostorů. Tento moment se také pozitivně odrazil v hodnocení. Otázka k obhajobě - co je to náměstí, je trojúhelníkový prostor před vstupem náměstím?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování C Student pracoval standartně.
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Kopečný, Petr

Celkové řešení domu je adekvátní zvolené lokalitě i funkci. Návrh by bylo možné dále rozvíjet.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Pozitivně vnímám zvětšení venkovního prostoru před vstupem do galerie, byť na úkor vnitřních ploch. Průchod do vnitrobloku však není dál řešen, z předloženého návrhu se zdá být jen zbytečně širokou pasáží vedoucí do zásobovacího dvora, navíc se tím zbytečně zmenšují komerční plochy v 1.np.
Architektonické řešení B Velkorysé zdůraznění nároží jednoduchou pevnou hmotou se zdá být adekvátní místu i funkci domu. Rozlišení hmot galerie a obytného křídla je logické, zlidšťuje se tak měřítko stavby.
Provozní řešení C Zásobování dvorem by se zdálo být přínosem, není však nijak, byť jen akademicky dokladována reálnost tohoto řešení. V podzemních garážích vzniká kolizní místo při výjezdu z autovýtahu (možná by bylo bezpečnější použít jen jeden výtah pro vjezd i výjezd). V 1.np. chybí jakékoli zázemí kavárny, WC jsou mírně poddimenzované, v dalších patrech naopak zbytečně předimenzované. Ve 2.np. nešikovný přístup do kanceláře přes zasedačku. Řešení mezonetových atelierů v nižších podlažích je sice nezvyklé, ale pro tuto hlučnou lokalitu a celkové určení domu odůvodnitelné a zajímavé. Nedotažená dispozice studentských bytů (zbytečně dlouhá, zahnutá chodba na úkor užitných místností). Špatně označené 5.np. – v mezonetu ve 4.np. naznačeno schodiště na ochoz, v 5.np. je však umístěn samostatný byt.
Technicko konstrukční řešení C Nosný systém stavby byl zvolen správně. Ve vzorových skladbách se nachází spousta nelogických řešení – viz dále otázky. Za chybu a zároveň neekonomické řešení považuji použití Cu plechu na PE folii na střeše.
Formální úroveň B Vyhovující
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 66102