JAVORSKÝ, D. Konstrukce lineárních hodin s LED digitální stupnicí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Svoboda, Petr

Student měl za úkol navrhnout konstrukci lineárních hodin s LED digitální stupnicí, které by byly vyrobitelné pomocí 3D tisku a řízené užitím vlastního software mikropočítačem Arduino Uno. Dalším cílem bylo výslednou variantu realizovat formou funkčního vzorku. Bakalářská práce (BP) je jasně formulována a návaznosti kapitol jsou zvoleny dle požadavků zadání. Student analyzoval problém a provedl bibliografickou a patentovou rešerši existujících řešení a upřesnil parametry navrhovaného konstrukčního řešení. Vzhledem k tomu, že veškeré díly budou vyrobeny 3D tiskem jsou výstupem pouze výkres sestavy a vybrané výrobní výkresy. Toto lze považovat za praktický příklad bezvýkresové dokumentace, kde výroba vychází přímo z modelu. Poznatky z rešeršní části jsou použity při koncepčním řešení, kde jsou představeny tři koncepty. Vybraný koncept je rozpracován do podoby výkresové dokumentace a realizován formou funkčního vzorku s funkčním software. Všechny stanovené cíle a výstupy BP tak byly splněny. Předložená práce je koncepčně na velmi dobré úrovni a splňuje požadavky kladené na BP. Práci proto doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnotit s výše uvedeným celkovým hodnocením "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Krčma, Martin

Cílem práce je realizovat prototyp lineárních hodin za využití 3D tisku a LED osvětlení a cíle práce bylo z větší části dosaženo. Kde si nejsem jistý, že zadání bylo splněno v plné míře, je fakt, že navržené hodiny mají stupnici s binárním hodinovým číselníkem, ne lineárním. Minutová stupnice hodin už kritérium splňuje a tak bych práci kvůli tomuto nevylučoval. Návrh hodinové stupnice jako binární však nevnímám pozitivně, díky zvýšené obtížnosti odečítání takových hodin, návrh je tím snižován na úroveň kuriozity místo seriózního produktu. Jako nevhodné taky vnímám, že přesto že jsou hodiny osvětlené, tak nejsou nutně čitelné ve tmě. Rešerše má velmi široký záběr a vzhledem k tomu, že je předem dán typ hodin, se moc obecně zabývá hodinami a jejich principem, místo toho aby byla více zaměřená na už existující způsoby řešení lineárních hodin, například z DIY komunity. V rešerši bych také vytknul nevhodně prezentované tabulky, a absenci návrhových parametrů a omezení 3D tištěných dílů. Metoda 3D tisku nebyla plně využita, i při zanechání současného designu šlo například zaintegrovat některé prvky sestavy hodin do komplexnějších dílů a snížit počet součástí. Autor správně poznamenal, že design by byl vhodnější k realizaci plošnou řezačkou. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 131957