PREISLER, L. Experimentální realizace elektrostatického odlučovače pro domovní kotel spalující dřevní paliva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Brázdil, Marian

Smyslem předkládané práce mělo být zhodnocení aplikace elektrostatického odlučovače malého příkonu na domovní kotle na tuhá dřevní paliva. Oproti čistě teoretickým diplomovým pracím se zadání předkládané práce řadí mezi obtížnější. Pro splnění zadání musel být odlučovač na základě získaných teoretických znalostí navržen, sestaven i odzkoušen. To se zcela nepodařilo, jak i vyplývá z předloženého textu, protože v návrhu a následně sestaveném odlučovači a experimentální měřicí aparatuře došlo ke konstrukčním pochybením. Ty jsou ale obhajitelné. Výslednou práci hodnotím v širších souvislostech. Cílem neměla být finální podoba komerčně uplatnitelného odlučovače, nýbrž získat teoretické znalosti a prvotní zkušenosti s realizací jednoduchého elektrostatického odlučovače, které by mohly následně vést k dalším aktivitám v této oblasti. A v tomto ohledu práce i přístup studenta k řešené problematice očekávání splnila. Finální podobu DP a sestavenou aparaturu z těchto důvodů hodnotím velmi dobrým výsledným hodnocením. Student při vypracovávání práce postupoval aktivně a systematicky, využíval dostupné informační zdroje, připomínky bral v potaz. Práce obsahuje drobné nedostatky. Její výslednou podobu stručně shrnující podstatné body zadání a celkový postup řešení bez zbytečných pasáží hodnotím velmi kladně. Práci doporučuji k obhajobě s výborným výsledným hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Skála, Zdeněk

Cíle diplomové práce stanovené v zadání byly: navrhnout experimentální elektrostatický odlučovač TZL pro domovní spalovací zařízení a příslušnou měřící trať pro experimentální ověření navrženého zařízení, dále změření provozních parametrů EO a vyhodnocení naměřených dat. Na základě analýzy dat pak návrh konstrukčních úprav EO. Měření provozních parametrů se zdařilo jen částečně vzhledem k podmínkám v laboratoři a nechtěné kondenzaci vlhkosti spalin. Diplomant zhodnotil vliv technických a fyzikálních parametrů na odlučovací děj a na základě matematického modelu pak konfiguroval EO. Tento EO zprovoznil a proměřil v prostředí okolního vzduchu. Navržené úpravy EO pak diplomant zaměřil na izolaci upevnění elektrod, tak aby případný kondenzát nezkratoval EO. Práce má všechny požadované formální náležitosti .

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 140222