MILOŠEVSKI, J. Systémové pojetí ocenění nemovitosti v Brně Židenicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Kledus, Robert

Stanovené cíle jsou splněny částečně. S určitými menšími výhradami je provedené ocenění majetku akceptovatelné. Je nutno ocenit, že autor pracuje s atributy systémového přístupu popsanými na str. 13 a 14 jako např. věcná formulace problému, vytvoření systému podstatných veličin, strukturovanost, …, některé aplikovatelné atributy však opomíjí a nebo je aplikuje nedostatečně, jako např. pojmová ujasněnost (do značné míry z důvodů objektivních, viz např. rozpory mezi českým oceňovacím právem a mezinárodními oceňovacími standardy), posuzování entity s ohledem na její cílové chování (chybí závěr), vytváření podmínek pro algoritmizaci (nedůsledné), zejména se pak v práci neodráží atribut analýzy výsledků a syntézy získaných poznatků do závěrečného hodnocení. Při oceňování lze toto do jisté míry akceptovat u hodnoty administrativní, kde postup včetně hodnocení je jednoznačně dán oceňovacím předpisem. Při stanovení obvyklé ceny (hodnoty) se však nelze omezit jen na prostou prezentaci výsledků s jednoduchým konstatováním, jakou váhu dílčím výsledkům ocenění zpracovatel přisuzuje. Jelikož se jedná o první práci tohoto typu, je pochopitelné, že na určité prezentované závěry lze nahlížet odlišně. Celkově je však nutno ocenit, snahu o praktickou aplikaci systémového přístupu v oblasti oceňování majetku, který v prezentovaném pojetí nebývá běžně využíván.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání E Práce splňuje stanovené cíle s určitými nedostatky (viz závěrečné shrnutí).
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem D Práce vychází z vhodných zdrojů. Přiměřeně shrnuje současnou úroveň poznání, s více nedostatky zejména při parafrázování textů.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody E Z hlediska odborného řešení se teoretická východiska shrnutá v kapitole analýza současného stavu řešení ne vždy dostatečně odrazila ve vlastním řešení práce.
Odborná úroveň diplomové práce E Viz závěrečné shrnutí.
Přínos pro praktické i teoretické využití E Je nutno ocenit snahu aplikovat přístup pro řešení problému, který není v takovémto pojetí běžně při oceňování majetku používán. Z hlediska praktického přínosu nebyl dostatek času věnován potřebným shrnutím, vysvětlením a zobecněním závěrů.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 C V práci jsou určité nedostatky, zejména u citací ve více případech chybí č. stran, ze kterých je citováno. V kap. 3 je odkaz na použitý zdroj někdy jen v záhlaví podkapitol, což je málo přehledné a ne vždy jednoznačné.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň E V práci je řada formálních (editačních) nedostatků, některé formulace nejsou vhodné pro použití v odborném textu, kterým je též diplomová práce. Zpracování tabulek je málo přehledné.
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Pavlíková, Andrea

Úroveň a rozsah zpracování diplomové práce je uspokojující, vzhledem k tomu, že daná problematika je poměrně obtížná, uplatňování systémového přístupu ve znalecké činnosti je zpracováno na obecné úrovni a dosud nebyla publikována konkretizace jeho využití v praxi. Správnost řešení je ovlivněna, a negativně se projevuje, v některých částech až chaotickým uspořádáním práce, ale je nutno ocenit práci autory s atributy systémového přístupu, i když některé atributy opomíjí nebo je aplikuje nedostatečně. Praktická část má formu běžného, cvičného, znaleckého posudku, s některými nepřesnostmi, s nedostatečnými popisy a neúplným aplikováním systémového přístupu ve znaleckém posudku. I přes uvedené nedostatky doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování D Cílem diplomové práce bylo rozpracovat znaleckou činnost v systémovém pojetí, cílem oficiálního zadání bylo aplikace systémové metodologie na řešení konkrétního znaleckého posudku. Cíl byl naplněn částečně – důsledně se aplikace systémové metodologie neprojevila.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce D V práci je popsáno vymezení problémové situace a problému, uvedeny základní pojmy systémové metodologie, vysvětlení pojmů, ale některé aplikovatelné atributy opomíjí nebo aplikuje nedostatečně, lze akceptovat s menšími výhradami ocenění dle cenového předpisu, pro stanovení ceny obvyklé není možno se omezit jen na prostou prezentaci výsledků – ale je zde snaha o praktickou aplikaci systémového přístupu v oblasti oceňování nemovitostí – tato není běžně užívána.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody D V teoretické části práce (3.a 4.kapitola) jsou uvedeny teoretické východiska, zpracováno přehledně, s malým množstvím, i když vhodných zdrojů a vlastní hodnota, bez vlastních poznatků a přínosu k práci. Jsou popsány metody a postupy používané pro oceňování nemovitostí s doslovnou citací vyhlášky, stanovení ceny obvyklé - u postupů je uvedena pouze skutečnost, že závazný postup pro stanovení ceny obvyklé neexistuje. V analytické části práce v úvodu je popsáno řešení problému (problémové situace), s nedůsledným používáním odborné terminologie, teoretická řešení v kapitole analýzy současného stavu se ne zcela projevila v konkrétním řešení práce. Následuje Cvičný znalecký posudek – z titulní strany není jasné, jakou cenu autor stanovuje – dle zadání jde o stanovení ceny zjištěné a ceny obvyklé nemovitosti. Posudek je zpracován dle platné vyhlášky, ale v popisné části se autor dopustil několika chyb např. v popisu nemovitosti okna – prokazatelně se jedná o okna typu EURO, v posudku uvedeno dřevěná zdvojená – ale jako nadstandard, vstupní dveře dřevoplastové, apod. V posudku není zcela patrno, jak je aplikován systémový přístup.
Obtížnost a správnost řešení D Daná problematika je poměrně obtížná, vzhledem k tomu, že uplatňování systémového přístupu ve znalecké činnosti je zpracováno na obecné úrovni a dosud nebyla publikována konkretizace jeho využití v praxi. Správnost řešení je ovlivněna, a negativně se projevuje, množstvím nejasností nebo nesprávně používaných pojmů. Celkově je nutno ocenit snahu o praktickou aplikaci systémového přístupu v oblasti oceňování nemovitostí, který v dané aplikaci není běžně používán.
Přínos pro praktické i teoretické využití E Pro praktické využití je třeba ještě věnovat čas odpovídajícím shrnutím, vysvětlením a zdůvodněním využitelnosti a aplikovatelnosti systémového přístupu při oceňování nemovitostí.
Odborná jazyková úroveň D Odborná jazyková úroveň je uspokojivá, v některých případech postrádám odbornou formu vyjadřování, použité terminologie a formulace, včetně přesnějšího popisu nemovitosti i materiálů jednotlivých konstrukcí.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky D Písemná i grafická úprava je dobrá, s drobnými nedostatky – jazykové a formulační – některé formulace neodpovídají úrovni předpokládané odbornosti autora v odborném textu. Zpracování jednotlivých tabulek je v některých případech málo přehledné. Doporučuji důslednou kontrolu názvosloví – např. Zadání diplomové práce „Systémové pojetí ocenění nesvisti v Brně Židenicích".
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 49198