ENENKELOVÁ, S. Design kávovaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu-, úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresů - B. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu design kávovaru. Jednoduchý geometrický design předurčuje produkt k univerzálnímu použití ve většině typů kuchyní. Zvolené tvarosloví však může představovat horší přístup do vnitřních rohů kávovaru při jeho údržbě. Přehlednost a čitelnost symboliky ovladačů zvyšuje uživatelský komfort, a to pro všechny věkové kategorie.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | B | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | A | ||
Vlastní přínos a originalita | B | ||
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry | A | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | A | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | B | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | B | ||
Práce s literaturou včetně citací | C | ||
Samostatnost studenta při zpracování tématu | A |
Bakalářská práce splňuje veškeré body zadání a obsahuje vlastní výsledky k tématu Design kávovaru v oboru průmyslový design. Kávovar budí dojem čistoty, kompaktnosti a tvarového souladu k většině prostředí, do nichž je určen. Při pohledu na kávovar se však nedá zbavit pocitu stísněnosti při manipulaci s šálkem v prostoru pod tryskami, což je uživatelsky stěžejní místo, které bude ovlivňovat vztah k výrobku po celou dobu jeho užívání. S tím je též spojená otázka čištění zapuštěného prostoru. Naproti tomu stojí kontrast s příliš velkou plochou ovládacích prvků, zvláště hlavního spínače, který má zřejmě pouze funkci spouštěcí.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | B | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | A | ||
Vlastní přínos a originalita | B | ||
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry | A | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | A | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | A | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | B | ||
Práce s literaturou včetně citací | B |
eVSKP id 83179