IŠTVÁNKOVÁ, M. Hodnocení finanční výkonnosti podniku prostřednictvím benchmarkingu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartoš, Vojtěch

Při zpracování práce diplomantka prokázala jak schopnost aplikovat vědomosti získané studiem oboru, tak i schopnost pracovat s odbornou literaturou. Práce má ryze aplikační charakter. Práce je přehledně uspořádaná a umožňuje snadnou orientaci v textu, který je doplněn tabulkami s dobrou vypovídací schopností. Při zpracování práce pracovala diplomantka iniciativně, projevovala zájem o řešenou problematiku a prokázala schopnost samostatného řešení zadaného problému.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Příkaský, Pavel

Tématem diplomové práce je zhodnotit finanční výkonnost společnosti TENTE s.r.o. s cílem navrhnout opatření pro zlepšení finanční výkonnosti. K tomuto cíli studentka využila provozní a poměrové ukazatele, jejichž výsledky byly pomocí benchmarkingu srovnány s podniky ze stejného oboru. Velmi kladně hodnotím volbu partnerů pro benchmarking, studentka se nebála vybrat podniky z jiných zemí a došlo tak i k mezinárodnímu srovnání výkonnosti. Data pro benchmarking byla přebrána z databáze Amadeus, která sdružuje informace o podnicích z celé Evropy. Výsledky ukazatelů jsou kvalitně rozebrány a výstižně interpretovány, k ještě vyšší úrovni práce by prospělo srovnání s oborovými průměry v jednotlivých zemích. Na drobné výkonnostní mezery společnosti vyplývající z výsledků benchmarkingu byla v závěrečné části navržena opatření pro zlepšení situace a možné zvýšení výkonnosti. Tyto návrhy jsou správně cíleny na "slabší" místa podniku a pro management do budoucnosti také využitelné. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 119991