RAKUŠAN, M. Návrh instalace motorů ROTAX pro letoun SKYLEADER 400 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Mališ, Michal

Práce je realizovaná ve spolupráci s firmou Jihlavan airplanes a.s. a představuje návrh motorového lože a zástavby pohonné jednotky pro letoun kategorie UL. Práce má formu standardní technické zprávy související s vývojem části letecké konstrukce dané kategorie. Práce je obohacená v úvodu o stručný výčet letounů, které používají motory Rotax-914 UL nebo 912iS, které jsou plánovány do zástavby. Dále je práce členěná podle zvyklostí technické zprávy v odpovídajícím rozsahu. V rámci práce je řešeny letové obálky zatížení, výpočet zatížení motorového lože, konstrukce motorového lože, pevnostní kontrola, pevnostní zkouška a zástavba motoru a navazujících soustav (palivové, olejové a chladící). Výpočtu letových obálek zatížení uvažuje jen maximální vzletovou hmotností, při výpočtu ML bývají často rozhodující zatížení při minimální hmotnosti, která zde chybí. Konstrukční provedení prutového lože odpovídá motorovému loži dané kategorie. Pevnostní výpočet byl proveden částečně metodou konečných prvků a analyticky. Oceňuji zejména výpočet utahovacího momentu upínacích šroubů závěsů k trupu a kontroly na ztrátu stability prutů příhradové konstrukce lože. Komplexní návrh je uzavřen návrhem pevnostní zkoušky a zástavbou instalací. Práce je na stylisticky a graficky slušné úrovni. Student pracoval samostatně iniciativně a konzultoval průběh práce s vedoucím. Na práci si cením spolupráci s průmyslem a zejména uplatnitelnost výsledků v praxi. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Katrňák, Tomáš

V bakalářské práci se student zabývá zástavbou dvou nových motorů firmy Rotax do letounu Skyleader 400. V prvních kapitolách je představen daný letoun a stávající i nové pohonné jednotky. Hlavní parametry jsou přehledně srovnány v tabulkách. Následuje kapitola s výpočtem letových obálek zatížení. V zadané literatuře byl vedoucím práce uveden předpis CS-LSA. Student však správně využil odpovídající stavební předpis UL-2. Obratová obálka zatížení je pro maximální hmotnost navržena správně. Výpočet poryvové obálky zatížení měl být místo rychlostí vS0, vS1 a vSZ proveden pro návrhové rychlosti vA, vB a vD. Dále jsou dle požadavků předpisu určeny tři základní případy zatížení. Pro úplnost by měly být ještě vypočítány případy zatížení s kladným a záporným poryvem při cestovní rychlosti a minimální hmotnosti letounu. Za výpočtem provozního zatížení měla být uvedena přehledná souhrnná tabulka s provozními hodnotami. Vhodnější by bylo na začátku kapitoly s MKP analýzou uvést tabulku se vstupním početním zatížením místo opětovných výpočtů. Oceňuji, že se student naučil ovládat MKP analýzy v programu Solidworks, výsledky zobrazil graficky a pak shrnul v tabulce. Po návrhu konstrukce motorového lože je provedena detailní pevnostní kontrola uchycení a také kontrola vzpěrné stability trubek motorového lože. Obsáhlé výpočty pevnostní kontroly šroubů a utahovacích momentů jsou přesunuty do příloh, což značně zvyšuje přehlednost práce. Dále jsou názorně v 3D modelu navrženy rozvody palivové, olejové i chladicí soustavy pro oba nové typy motorů. Metodika zkoušek tří zatěžovacích případů je uvedena v závěrečné kapitole. Oceňuji přehledné schéma zkoušky a správný návrh náhrad a zavedení sil. Místy jsou v práci drobné překlepy a stylistické chyby. Student bakalářského studia nastudoval metody výpočtu leteckých konstrukcí, které se vyučují až v magisterském stupni. Práce je výborně strukturována, velmi přínosná, svým obsahem splňuje zadání, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 101538