KOCIÁNOVÁ, L. Sledování vlastností kvasinek v průběhu kvašení piva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Omelková, Jiřina

Studentka Lenka Kocianová začala řešit problematiku diplomové práce v zimním semestru 2006. Již při zadávání tématu projevila zájem řešit problematiku, která bude souviset s technologií výroby piva. Následně prokázala mimořádně dobré organizační schopnosti a navrhla řešit svou diplomovou práci na téma, které získala přímo v pivovaře Litovel. Zde potom provedla i celou experimentální část své práce. V průběhu 4.ročníku absolvovala několika měsíční studijní pobyt na univerzitě v Huelvě ve Španělsku, kde si rozšířila své jazykové znalosti, jakož i odborné znalosti z řešené problematiky. Při práci v pivovaře Litovel taktéž prokázala schopnosti pracovat v odborném týmu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Práce se zabývá problematikou kvašení v technologickém procesu výroby piva. Na základě sledování změn několika vybraných parametrů byla zhodnocena kvalita použitých pivovarských kvasinek, jejich vliv na průběh kvašení a možnost jejich opakovaného použití. Předložená diplomová práce splnila stanovené cíle, po stránce obsahové je vynikající, zajímavá, oceňuji přímé využití v praxi, nicméně je zde řada formálních nedostatků, které zbytečně snižují kvalitu práce. S ohledem na kvalitu a množství vykonané práce a celkovou úroveň zpracování doporučuji diplomovou práci k obhajobě a navrhuji klasifikační stupeň "velmi dobře - B".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 12 Množství a kvalita provedených experimentů odpovídá zadání cílů diplomové práce.
Logické členění práce A 12 Práce je logicky a přehledně členěna.
Kvalita zpracování výsledků C 8 Výsledky jednotlivých provedených analýz jsou zpracovány správně, pouze pro výpočet celkového počtu buněk kvasinek byl použit nesprávný přepočítávací faktor na objem komůrky.
Interpretace výsledků, jejich diskuse A 12 Výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, přehledně a srozumitelně.
Úroveň jazykového zpracování C 10
Formální úroveň práce – celkový dojem C 10 Formální úroveň a jazykové zpracování práce je horší, vyskytuje se zde řada chyb, překlepů, nesprávných jednotek atd.
Závěry práce a jejich formulace A 12 Uvedené závěry správně vystihují zjištěné experimentální poznatky.
Využití literatury a její citace B 10 Teoretická část práce je zpracována velmi kvalitně, poznatky převzaté z odborné literatury jsou prezentovány formálně správně. V práci je citováno celkem 14 zdrojů, mohlo být citováno více cizojazyčných zdrojů, především původních experimentálních prací zabývajících se řešenou problematikou. Citace neodpovídají přesně požadavkům příslušné normy.
Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 305