MALČÍKOVÁ, H. Stanovení jodu v potravinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Studentka splnila zadání bakalářské práce, teoretické i experimentální části své práce se dostatečně věnovala. Velmi dobře, tedy známkou B, hodnotím zpracování naměřených výsledků a diskusi k naměřeným výsledkům, neboť studence občas dělalo problém se v řešené problematice dobře orientovat a formulovat závěry své práce. Celkově práci hodnotím známkou B, tj. velmi dobře a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury B
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Reichstädter, Marek

Studentka měla ve své práci vypracovat literární rešerši k tématu práce, optimalizovat techniku ICP-OES pro stanovení jódu v potravinách, dále analyzovat vybrané vzorky a získané výsledky zpracovat a diskutovat. Zadání bylo splněno. Práce je rozdělena do několika celků (teoretická, experimentální část, výsledky a diskuze), řazení kapitol je logické, ale občas mírně zmatené, kdy se některý termín vyskytuje opakovaně v textu a je vysvětlen až o pár podkapitol dále. Rovněž zařazení použitých obecných vzorců, definice zkoumaných parametrů, historický vývoj metody nebo pravidla pro použité statistické metody do výsledků není zcela správné a tyto informace by se měly spíš nacházet v experimentální části. Kapitoly 4.1.10.1 a 4.1.10.2 dokonce neobsahují vůbec žádné vlastní výsledky a jsou pouze rešerší. Výsledky jsou zpracovány do přehledných tabulek, ale proložení výsledků použitými experimentálními metodami znepřehledňuje orientaci mezi jednotlivými tabulkami. Některé výsledky nejsou zcela správně okomentovány – viz otázky k obhajobě. Kombinace uvedeného členění textu spolu s neobratnými výrazy vede až k nepravdivým vyjádřením jako „Po přeměně kapalného vzorku v aerosol, je vzorek unášen nosným plynem-argonem do plazmatu…“, kdy je tato věta doplněna o informaci o mlžné komoře až na konci kapitoly. Rovněž informaci, že „z potravin je hlavním zdrojem jódu v Nizozemí chléb“, by bylo vhodné rozvést, neboť nemusí být vždy pochopena tak, jak byla původně v citovaném článku napsána. Dále lze práci vytknout nesjednocené používání jednotek (např. mg/ml vs mgml^-1 vs mgcm^-3), anglického a českého názvosloví (-thyro- vs -tyro-) a to často i ve stejné větě či odstavci. Dále kvalitu práce snižuje poměrně velké množství pravopisných a gramatických chyb nebo překlepů. Rovněž by se v individuální VŠKP neměly objevovat výrazy „došli jsme k závěru“. Použité zkratky nejsou správně uvedeny, v experimentální části je psáno, že „vzorky byly degasovány pomocí UV“, kde ve zkratkách je UV uvedeno jako ultrafialové záření. Ke zpracování této práce uvedla autorka 40 různých zdrojů, z toho 20 zahraničních, včetně 11 publikovaných během posledních pěti let, což je dostatečné množství pro vypracování bakalářské práce. I přes výše uvedené připomínky splnila práce všechny cíle a požadavky a uvedené připomínky nijak nesnižují její kvalitu. Práci hodnotím stupněm velmi dobře (B) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 99688