JANÍČEK, A. Návrh technologie výroby pro zvolenou součást [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Sliwková, Petra

Bakalářská práce se zabývá zabývá návrhem technologie pro součást osa trojcestného ventilu používaná v potravinářském průmyslu. Student konzultoval nepravidelně. Podklady potřebné pro svoji práci student čerpal převážně z elektronických zdrojů. Po grafické stránce je práce zpracována na dobré úrovni. Práce je přehledná a srozumitelná. Prezentované výsledky jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků a tabulek. Práce je zpracována v souladu se zadáním a splňuje náležitosti dané příslušnými předpisy pro vysokoškolské kvalifikační práce. Doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Zouhar, Jan

Předložená bakalářská práce na téma Návrh technologie výroby pro zvolenou součást, je členěna na část teoretickou a praktickou. V první části a úvodu chybí odkazy na literaturu, která dokazuje autorovy tvrzení. V kap 1.1. na výkrese, který je součástí příloh jsou nevhodně určeny geometrické tolerance. V kapitole 2. jsou uvedeny základní teorie a rovnice pro výpočet parametrů základních operací. V kapitole 4.2 jsou uvedeny výpočty spotřeby materiálu, které již ale nenavazují na analýzy spotřeby a ekonomiky obrábění. V dalších kapitolách jsou voleny stroje a nástroje pro obrábění, v těchto kapitolách se vyskytují neodborné, nebo chybně převzaté termíny jako „planetové frézování“. V tab. 6. by bylo vhodné držák a destičku uvést společně, ne pro samostatnou operaci. Výrobní postup je proved dobře, jen by zde mělo být uvedeno upnutí a ustavení polohy mezi operací 05/05 a 06/06. Chybí zde také informace o odjehlení součásti, zejména pro ostré hrany průměrů 22 mm. Kapitola 6.3 obsahuje popis výroby, která mohla být lépe strukturován a obsahuje informace které nejsou kvantifikovány, jako nepřesnosti nástrojů a volby nových, počet záběrů při frézování děr, atd. V kapitole 6.4 je měřena souosost, která je ovšem na výkrese uvedena pro průměr 22 mm. Kapitola 6.4.2 neobsahuje údaje o měření. Práce dále obsahuje drobné stylistické a gramatické chyby. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 137000