MAZÁLEK, K. Tepelné čerpadlo pro ohřev teplé vody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejčík, Jiří

Diplomová práce se zabývá problematikou využití odpadního tepla v restauračním provozu, kdy se původně předpokládalo pouze s využitím odpadního tepla z větracího vzduchu, k čemuž mělo být navrženo vhodné tepelné čerpadlo vzduch - voda. Po úvodní diskuzích s provozovatelem restaurace byl nakonec zvolen komplexní přístup, který zahrnoval řešení větrání kuchyně, vybudování chladicího a mrazícího boxu a zajištění chlazení výrobny čokoládových produktů, čímž významně narostl rozsah požadovaných prací. Vzhledem k prostorovému uspořádání objektu diplomant zvolil jako vhodné řešení hydronický systém, kdy je odpadní teplo odebíráno pomocí chlazené vody a následně v tepelném čerpadle voda - voda převáděno na vyšší teplotní úroveň a využito k ohřevu teplé vody. Toto řešení si však vyžádalo návrh dalších komponent systému a student tak navrhl nejen požadované tepelné čerpadlo pro využití odpadního tepla, ale také 2 kondenzační jednotky (pro chladicí a mrazicí box), větrací systém kuchyně s dodatečným výměníkem pro odvod odpadního tepla a chlazení výrobny čokoládových výrobků. Student jednoznačně dokázal schopnost samostatně aplikovat získané poznatky a práci tak doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Charvát, Pavel

Cílem diplomové práce bylo navrhnout tepelné čerpadlo (TČ) pro ohřev teplé vody, které by jako zdroj tepla využívalo odpadní větrací vzduch z kuchyně. Navržené TČ využívá teplo nejenom z odpadního větracího vzduchu z kuchyně, ale také z dalších zdrojů, a současně slouží pro přípravu chlazené vody. V úvodní části práce uvádí diplomant základní princip TČ, typy TČ a jejich komponenty, rozdělení chladiv, stanovování topných faktorů TČ a možnosti využití odpadního tepla pro vytápění a chlazení. Místo některých z těchto přehledových kapitol bych uvítal podrobnější popis řešeného objektu a nastínění koncepce navrhovaného technického řešení. Funkční schéma navrženého systému chlazení a ohřevu vody je uvedeno až v závěru práce, takže čtenář nemá do poslední chvíle představu o tom, jak jsou jednotlivá zařízení vzájemně propojena. Kromě návrhu TČ pro přípravu teplé a chladicí vody navrhl diplomant chlazení místnosti pro výrobu čokolády, chladicí zařízení pro chladicí a mrazicí box a chlazení a odvětrání kuchyně. Z hlediska návrhu je třeba ocenit, že navržená chladicí zařízení a tepelné čerpadlo diplomant sestavil z jednotlivých komponent (kompresor, výparník, kondenzátor, ventily, atd.) na základě požadovaných výkonových parametrů, místo toho aby pouze vybral vhodná zařízení od některého výrobce. Z hlediska praktické realizace by však tento přístup měl určitá úskalí. Po grafické a jazykové stránce je práce na průměrné úrovni. Na mnoha místech chybí mezera mezi textem předchozí kapitoly a nadpisem následující kapitoly. V úvodní části jsou v nadpisech tabulky označeny „Tab.“ s velkým počátečním písmenem, zatímco ve zbytku práce je „tab.“ s malým počátečním písmenem. Podobně je tomu u popisků obrázků. Většina výsledků výpočtů není v práci nijak komentována. V kapitole 9.2 je například na str. 40 uveden výpočet součinu k*S, kde vychází hodnota 499,2 W/K. Nenásleduje však žádný komentář, k čemu byl tento výsledek využit, případně, zdali je tato hodnota pro daný případ vyhovující nebo nevyhovující. U řady obrázků, které byly očividně odněkud převzaty, chybí odkazy na zdroj. Celkově v práci kontrastuje obsahová stránka s grafickou. Prezentovaný návrh zařízení pro přípravu teplé a chlazené vody a návazných zařízení pro větrání a chlazení vnitřních prostor přesahuje cíl stanovený v zadání diplomové práce. Za obsahovou stránkou však poněkud zaostává forma prezentace postupu řešení a výsledků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 109195