KOHOUTKOVÁ, K. Podnikatelský plán pro založení kavárny s ruční výrobou dezertů ve vybrané lokalitě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Bumberová, Veronika

Celkově je předložená diplomová práce v podobě vytvoření ekonomicky realizovatelného a životaschopného podnikatelského plánu zpracovaná na dobré úrovni. Otázka č. 1: S jakou konkurenční výhodou vstupuje nová kavárna do spádové oblasti (Slavkov u Brna), kde je soutěž založená na diferenciaci a specializaci na jiný druh sortimentu? Jak těžké je Vaší službu v podobě dětského koutku konkurencí napodobit? Otázka č. 2: V návrhové části stanovujete cenovou politiku prodeje produktů se zohledněním vlastních nákladů a marže. Jak lze nazvat Vámi nastavenou cenovou politiku dle teoretického popisu v diplomové práci (orientaci na přežití, maximální zisk či tržní podíl)? Otázka č. 3: Zvažovala jste riziko přílivu druhé vlny pandemie na podzim roku 2020? Ovlivnilo by to průběh akcí, který navrhujete?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Práce je s ohledem na hlavní cíl a stanovené dílčí cíle práce zpracovaná na dobré úrovni (někdy se zaměření spíše více vztahuje k ruční výrobě dezertů než samotné přípravě a nabídce kvalitní kávy, což je základní myšlenka podnikání). Nicméně, výsledky analýz podporují záměr založení kavárny pro rodiny s dětmi ve vybrané spádové oblasti Slavkov u Brna. Autorka v práci dodržuje a splňuje nastavené cíle v souladu s teoretickou, analytickou a návrhovou části práce.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Autorka práce používá jak standardní analytické metody sběru sekundárních dat pro posouzení podnikatelského prostředí, tak i primární sběr dat prostřednictvím kvalitativního výzkumu u potencionálních zákazníků. V práci jsou dodrženy postupy řešení a metody, které jsou stanoveny jak v cíli, tak návazně popsány v teoretické části a uplatněny v části praktické.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Z hlediska schopnosti interpretovat dosažené výsledky z analýz a vyvozovat z nich závěry je na dobré úrovni. V rámci analýzy obecného prostředí, technologické faktory spíše než trend v tomto oboru podnikání již odráží konkrétní návrhy. Malou výtku mám k obsahu sociálně-demografické faktorů, jehož obsah spíše poukazuje na kulturní a demografické aspekty ( "obliba kávy v České republice stoupá, převážně u občanů s vyššími příjmy"). Dále je škoda, že autorka se v práci nezaměřuje na preference v oblasti "kvality kávy", ale spíše komerční formu (capuccino, esspresso) místo chuti, přípravy či původu kávy. Nicméně, klíčová zjištění z provedených analýz jsou zaneseny do přehledných tabulek a následně podrobeny další analýze dle zvolené metodiky.
Praktická využitelnost výsledků C Práce je s ohledem pro praxi reálně použitelná pro spuštění podnikání v dané oblasti za předpokladu jasně definované konkurenční výhody. Dále bude záviset na průběhu současné situace v podobě druhé vlny Coronaviru, která může oddálit spuštění činnosti, negativně ovlivnit plán akcí nebo snížit ochotu cílového segmentu zákazníků ve vybrané spádové oblasti investovat do tohoto typu "nadstandardních" služeb. V marketingovém plánu je rozšířený produkt/služba formou dětského koutku upozaděna. Návrhová část postráda zaměření na výběr vhodných dodavatelů/distributorů kvalitní kávy a pořízení zásob v této oblasti. Nicméně je velmi precizně zpracován provozní plán a příprava dezertů s ohledem na denní provoz kavárny.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Teoretická, analytická a návrhová část jsou navzájem logicky propojeny. Práce splňuje formální náležitosti dané směrnicí. Studentka v práci používá adekvátní terminologii na velmi dobré úrovni ačkoliv formulace některých vět je zavádějící (např. cílová skupina zákazníků bude oslovena pomocí dětského koutku). Odborná jazyková úroveň odpovídá zvolené problematice.
Práce s informačními zdroji, včetně citací A V práci je s citacemi pracováno na výborné úrovni s ohledem na veřejné dostupné informace a knižní literaturu, tak i v případě zpracování výsledků dat z provedení vlastního primárního výzkumu.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Krátký, Radim

Diplomová práce po stránce formálních náležitostí vč. úpravy, po stránce obsahové vč. přístupu řešení a nakonec naplnění cíle práce je na dostatečnéné úrovni se zohledněním praktických a teoretických znalostí autorky, která zvolila tradiční rozdělení struktury (teoretická východiska práce, analýza současného stavu, vlastní návrhy řešení). Oceňuji rozsah i obsah teorie v kontextu zadání a cíle diplomové práce, která tvoří dostatečný základ pro analytickou a navrhovanou část. Stěžejní fází práce se ukázala samotná analýza a následné přenesení do životaschopného projektu na základě podnikatelského plánu. Drobné výhrady shledávám v nedostatečné analýze konkurence (zaměření), kde by východiskem rozboru měly být poznatky zjištěné v rámci průzkumu mezi respondenty. Vedle toho opatření související s identifikací rizik v oblasti nízké poptávky (s. 85) nemusejí být dostatečná a zárukou změny v kontextu SHR. Současně mám výtku k překlepům. Nicméně praktická část v určitých oblastech přesahuje očekávání, např. množství vstupů pro rozhodnutí, časový rozpad finanční stránky podniku, zakotvení krátkodobých až dlouhodobých cílů a v neposlední řadě plán příjmů a výdajů se zohledněním případným přechodem na DPH (s. 83). Vedle toho oceňuji autorčino uvědomění si reálných překážek, jako je množství právních předpisů (s. 39). Využití teoretických poznatků svědčí o autorčině schopnosti jejich implementace do praxe. Autorka naplnila veškeré požadavky na diplomovou práci po stránce formální, obsahové i užitné - doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 125748