TEINEROVÁ, M. Hodnocení finanční situace vybrané obchodní korporace metodami finanční analýzy a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Hanušová, Helena

Autorkou uváděné cíle v kap .1 jsou pojaty šířeji, než cíle uváděné v zadání, oceňuji, že v téže kapitole uvedla a charakterizovala obecné metody poznání, které v práci používala. Kapitola Cíl práce, metody a postupy je číslována. Do Teoretických východisek práce i analytické části práce autorka zařadila metody externích analýz (SLEPTE, PORTER 5 faktorový model, a analýzu SWOT. Autorka převedla používané výkazy do podoby platné pro rok 2016 a tím částečně zvýšila jejich vzájemnou porovnatelnost, ovšem určité informace nebyly z výkazů přímo dostupné (například přidaná hodnota). Úroveň práce s informačními zdroji je snížena skutečností, že v návrhové části jsou uváděny cenové parametry, aniž autorka cituje zdroj informací, jakkoli je zřejmé že se jedná o zdroje internetové.. Zvolený postup od pečlivě a systematicky zpracované charakteristiky SVOBODA - výroba knedlíků s.r.o. , přes SLEPTE analýzu a Porterův 5 faktorový k vlastním propočtům finanční analýzy je správný a vnímat jejich výsledky s přihlédnutím ke specifikům SVOBODA-výrob ba knedlíků s.r.o. i oboru jeho podnikání. U výpočtů jednotlivých skupin ukazatelů dodržovala jednotnou strukturu kapitoly (od kap. 3.4.2 - 3.4.4) - od obecného vzorce, vzorového dosazení, tabulky s výslednými výpočty ke grafickému znázornění celkovému zhodnocení. Kap. 3.4.5 je pak celkovým shrnutím výsledků výpočtů finanční analýzy. Následná kap. 3.5. zachycuje výsledky všech provedených analýz a umožnila autorce předložit velmi realistické návrhy. V rozpoznaných omezující podmínkách doporučuje zvýšení tržeb a to jednak rozšířením sortimentu, jednak zvýšením míst prodeje, ale také řízení nákladů (kap.4.2. a 4.3.). Návrhy jsou promyšlené, racionální a realizovatelné, podporované propočty. Práci doporučuji k obhajobě. Při obhajobě doporučuji zodpovědět následující otázky. 1. Vyberte jeden z návrhů a ukažte jak se jeho realizace promítne do ukazatelů finanční analýzy 2. Jaká rizika vidíte v realizaci bistra U Knedlíka

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pernica, Martin

Cíl uvedený v zadání práce není v úplném souladu s cílem, který autorka uvádí na str.11. Avšak předkládaná práce svou strukturou a způsobem zpracování zadáním stanovený cíl splnila a zařazením SLEPTE analýzy a Porterova 5 faktorového modelu před vlastní finanční analýzu i následným zpracováním SWOT analýzy, která využívá poznatků jak z charakteristiky SVOBODA s.r.o., tak provedených analýz, požadavky plynoucí ze zadání překročila. Základní charakteristika podniku je výstižná . SLEPTE analýza i Porterův 5 faktorový model jsou zpracovány přehledně a umožní lépe pochopit výsledky z prováděné pomocí metod finanční analýzy. Autorka převedla účetní výkazy z let 2012-2015 do podoby platné od roku 2016, čímž zvýšila míru porovnatelnosti ukazatelů. Finanční analýzu provedla všemi v cílech práce stanovenými metodami. Propočty jsou doplněny dosazením do vzorců a grafy. Za každou skupinou ukazatelů je provedeno jejich zhodnocení a za každou analýzou je její celkové zhodnocení. Výsledky těchto hodnocení autorka použila pro sestavení SWOT analýzy, která se stala východiskem pro formulaci návrhů a doporučení seřazených v kap. 4. V jejím v úvodu vysvětluje podmínky podnikání, které ovlivnily nepříliš povzbudivé výsledky finanční analýzy. Formulovala řadu návrhů, jejichž realizace rozhodně umožní zlepšit současnou situaci. Návrhy jsou směřovány do dvou oblastí rozšíření trhu s cílem nejen zvýšit tržby ale i místem prodejů (vlastní prodejna, farmářské trhy) zlepšit příjem hotovosti. Druhá skupina návrhů směřuje ke snížení nákladovosti - absolutně - změnou způsobu odpisování, nepřímo snížením podílu fixních/režijních nákladů na jednici a tím zvýšení marže. Práci doporučuji k obhajobě. Při obhajobě doporučuji zodpovědět následující otázky: 1. S ohledem na skutečnost, že pro tab. 20 - 23 nejsou uvedeny zdroje informací pro jednotlivé položky, vysvětlete, odkud jste získávala informace o jejich výšce 2. Podrobněji popište graf č. 17 - rozšířený o celkové náklady na jednici

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 110615