HAMALOVÁ, V. Senzorická jakost ovocných šťáv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením senzorické kvality vybraných vzorků 100% pomerančové šťávy od různých výrobců dostupných na českém trhu. Hodnotitelé posuzovali vzhled, barvu, chuť, vůni a konzistenci pomocí kategorové ordinální stupnice a celkovou senzorickou kvalitu a přijatelnost vzorků pořadovým testem. Pomocí grafických stupnic byl sledován časový vývoj chuti během konzumace. Senzorické hodnocení je specifická disciplína, studentka velmi dobře zvládla metodiku i provedení, samostatně si připravovala vzorky, organizovala průběh hodnocení a správně vyhodnocovala získané výsledky. Projevila velkou míru samostatnosti, pracovala pečlivě a svědomitě. Prostudovala množství literárních zdrojů, jak odborné články a monografie v anglickém jazyce, tak i přehledné internetové zdroje. Při zpracování vhodně aplikovala i teoretické znalosti dosud získané v průběhu studia. Celkovým výstupem je původní ucelená studie s originálními výsledky, jejímž cílem bylo monitorovat požadavky a preference českých spotřebitelů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hrstka, Miroslav

Experimentální část práce má velmi dobrou úroveň, zvláště musím kladně hodnotit použití statistických metod při zpracování výsledků. Úroveň teoretické části je horší, přičemž slabinou je především logické řazení vět, odstavců i celých kapitol. Již v úvodu autorka utíká od tématu a zabývá se především pomeranči a jen málo pomerančovou šťávou. Do kapitoly "Složení a vlastnosti šťáv" zařadila autorka nelogicky taxonomii pomerančovníku, odrůdy pomerančů a morfologii plodů. V kapitolách 2.1.4 - 2.1.10 jsou uvedeny některé látky obsažené v pomerančové šťávě, ale řada důležitých látek chybí (např. fenolické látky a aminokyseliny). Definice pomerančové šťávy nepatří do kapitoly "Technologie výroby". Kromě toho při definování pomerančové šťávy by měla být zmíněna legislativa EU, Codex Alimentarius a AIJN Code of Practice, tedy dokumenty, ze kterých vychází ČSN 56 8541. Naproti tomu pěkně jsou zpracovány kapitoly, týkající se senzorického hodnocení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 49783