Oceňování nemovitostí pro potřeby realitní činnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Diplomová práce pojednává o nabídce služeb nabízených tuzemskými realitními kancelářemi, které souvisí s hlavními činnostmi realitní kanceláře, tedy prodejem a koupí nemovitostí. Z těchto vyplývají různé způsoby ocenění nemovitostí. Kupující pro získání hypotečního úvěru potřebuje odhad obvyklé ceny nemovitosti a prodávající znalecký posudek (administrativní cenu) pro stanovení výše daně z převodu nemovitosti (jejího základu). Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické, které tuto problematiku rozvíjí. Stanovením obvyklé ceny jako takové se v práci zabývám obecně, ale především z hlediska stanovení její výše pro účely úvěrového řízení u bankovních institucí. Oceňování, teoreticky popsané v první části práce, je aplikováno na konkrétní nemovitosti pro bydlení v letech 2008 a 2009. Cílem praktické části práce je potvrdit či vyvrátit hypotézu, že jsou administrativní ceny srovnatelné s výší cen obvyklých. Na základě zobecnění výsledků z let 2008 a 2009 je popsán předpokládaný budoucí vývoj těchto cen.
This Diploma Theses deals with services offered by the domestic estate agencies. They are related to the main activities of an estate agency, which are selling and purchasing real estate. Based on the purposes mentioned above, different means of valuating needs to be applied. A purchaser needs an estimation of a usual market price of the real estate in order to obtain a mortgage loan. A seller needs an expert’s opinion (the administrative price) for quoting the property tax. The Diploma Theses has been divided into two parts. The first part is theoretical and the second is practical. The theoretical part deals with quoting a market price of real estate. I have focused on quoting market prices for the needs of banks to grant loans and credits. Valuating, which has been described in the theoretical part, has been applied on some concrete real estate from 2008 and 2009. The aim of the practical part is to investigate the hypothesis that administrative prices are at the same level with market prices. Based on the generalised results of the investigation from years 2008 and 2009, I have tried to describe some possible development of the prices.
Description
Citation
NEUMANNOVÁ, K. Oceňování nemovitostí pro potřeby realitní činnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Realitní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Leonard Hobst, CSc. (předseda) prof. PhDr. Hana Vykopalová, CSc. (místopředseda) Ing. Boris Biely (člen) doc. Ing. Robert Kledus, Ph.D. (člen) Ing. Andrea Pavlíková (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO