Aplikace pro monitorování multicastových relací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tématem této diplomové práce bylo seznámit se s možnostmi monitorování počítačových sítí a především monitorování multicastových relací. Navrhnout aplikaci pro monitorování těchto multicastových relací v IP sítích. Hlavním bodem práce bylo navržení přehledného grafického rozhraní a výpis multicastových informací ze síťových prvků experimentální sítě. V první části jsou popsány možnosti monitorování počítačových sítí z hlediska použití protokolů a technik pro monitorování. V druhé části je popis experimentální počítačové sítě a několik základních příkazů nastavení multicastu v Cisco IOS a také příkazy pro kontrolu nastavení. V třetí části se práce věnuje popisu vytvořené aplikace pro monitorování multicastu v jazyce Java. V poslední části je testování aplikace na reálné multicastové síti a je zde uveden příklad, jak tuto aplikaci otestovat.
This work deals with a monitoring application for multicast sessions. The general aim is to develop the application for monitoring multicast sessions from network elements of a laboratory computer network. The first part describes possibilities of monitoring computer networks in terms of monitoring techniques and protocols. The second part contains a topology of the laboratory computer network and several basic commands for setting of the multicast in Cisco IOS. The third part is devoted to the developed application for monitoring the multicast in Java language. The last part describes the testing on an actual multicast network and an example of such testing is stated there.
Description
Citation
KOPECKÝ, M. Aplikace pro monitorování multicastových relací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Robert Vích, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Izabela Krbilová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Herman, CSc. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
Na str. 29 uvádíte, že směrovač testuje každý paket mechanizmem Reverse Path Forwarding (RPF) z důvodu, aby nedocházelo k nekonečnému putování paketů v síti. Blíže objasněte na jakém principu tento mechanizmus pracuje.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO