Univerzální aktivní prvky a jejich využití v kmitočtových filtrech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o univerzálních moderních aktivních prvcích, jako je univerzální proudový a univerzální napěťový konvejor. Jejich velký problém s malou šířkou pásma je minulostí díky rychlému vývoji technologií v několika posledních letech. Proudové a napěťové konvejory jsou stále ve fázi výzkumu, díky jejich dobrým vlastnostem je ale pravděpodobné jejich komerční nasazení v budoucnu. Pro ověření vlastností proudových konvejorů byly použity části jiných integrovaných obvodů, a byl tak získán prvek s podobnými vlastnostmi. V této práci je ukázán návrh aktivních filtrů s prvky DBTA a FDBTA, které vznikly „spojením“ právě univerzálního proudového a napěťového konvejoru. Na vybraných obvodech s DBTA byly provedeny simulace za účelem ověření jejich vlastností. Pro zjištění chování v reálných aplikacích byly také obvody zkonstruovány, což umožnilo porovnat výsledky získané ze simulačních programů s ideálním chováním prvků a s modely simulujícími reálné vlastnosti oproti hodnotám získaným měřením obvodů.
This master’s thesis deals with the advanced universal modern active elements, such as the current and voltage conveyors. The problem with small bandwidth has been fixed due to the quick development in recent years. Current and voltage conveyors are still being researched. The good properties of conveyors promise their possible commercial usage in the future. For the research of current conveyors we can use parts of other integrated circuits and thus get elements with similar properties. This thesis suggests how to make an active filter using the DBTA and FDBTA elements which were created by “combination” of the universal current and voltage conveyor. Simulations were carried out on selected circuits containing the DBTA to verify their properties. It was for finding out about their behaviour in real applications that the circuits were constructed. This enabled the comparison of the results acquired from the simulation programs with the ideal behaviour of the elements and with the models simulating real properties against the values acquired by measurements of the circuits.
Description
Citation
VENCÁLEK, R. Univerzální aktivní prvky a jejich využití v kmitočtových filtrech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Soumar (člen) Ing. Jan Kacálek (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
- Lze nějakým způsobem nastavit činitel jakosti pásmové propusti v kap. 10? - Jakým způsobem se zjišťuje nestabilita obvodu? - Co je to autonomní obvod?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO