Řešení datové komunikace pro aplikaci do mobilních sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá datovými technologiemi, které je možné použít při komunikaci mezi mobilní a IP sítí. Cílem práce je návrh datové komunikace a následná realizace mezi mobilní a IP sítí. Nejdříve je proveden úvod do telekomunikačních systémů se zaměřením na GSM. Následně práce rozebírá poskytované datové technologie standardu GSM se zaměřením na GPRS, které je v dalších kapitolách podrobněji rozebráno. Pro výslednou komunikaci je navržen aplikační protokol ve dvou verzích, pomocí kterého je docíleno k vytvoření vlastního autonomního systému. Komunikace je realizována pomocí programovacího jazyka JAVA, ve kterém jsou vytvořeny aplikace klient, server a implementován aplikační protokol. Klientská aplikace je testována na mobilním telefonu s připojením na Internet s podporou technologie GPRS. Serverová aplikace je umístěna na PC stanici, která má přiřazenou veřejnou IP adresu, je tedy jednoduše adresovatelná z Internetu.
Thesis deals with data technology, which can be used for communication between mobile and IP networks. The aim of the project is to design data communication and the subsequent implementation of the mobile and IP networks. First of all, it made an introduction to telecommunications systems with focus on GSM. Subsequently, the work examines data provided by GSM technology standard with a focus on GPRS, which is in the other chapters discusses in more detail. The resulting communication application protocol is designed in two versions, which is achieved by the creation of an autonomous system. Communication is implemented using JAVA programming language, which created an application client, server and implemented application protocol. Client application is tested on a mobile phone with Internet connection with support for GPRS technology. Server application is installed on a PC workstation, which is assigned a public IP address, it is easily addressable from the Internet.
Description
Citation
SODOMKA, L. Řešení datové komunikace pro aplikaci do mobilních sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Němec, CSc. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Leoš Boháč, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Jiří Přibil (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
Jaký důsledek na komunikační protokol by mělo, kdyby na konci zprávy nebyl ukončovací znak "\n". Může teoreticky takovýto stav z důvodu poškození dat během přenosu nastat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO