Implementace kvality služby v bezdrátových sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bezdrátové sítě představují v současné době častý přístup připojení stanic do místní sítě či k Internetu. Až do roku 2005 neexistovala ve standardu 802.11 podpora prioritních dat a využití multimediálních služeb je v těchto sítích problematické. Diplomová práce se zabývá standardem IEEE 802.11 a standardem obsahujícím podporu kvality služeb IEEE 802.11e. Jsou zmíněny metody přístupu k přenosovému médiu, odlišnosti v MAC podvrstvě, je rozebrána problematika při přenosu prioritních dat a požadavky kladené na tyto data. V programu Opnet Modeler byly vytvořeny bezdrátové sítě s přístupovými body a stanicemi na kterých jsou provedeny simulace při různé zátěži přenášených dat. Je zkoumán rozdíl v použití metody DCF a EDCF, využívané v síti s podporou QoS. Obzvláště je sledováno chování prioritních dat hlasu a videa u obou sítí. Pozornost je zaměřena na klíčové parametry jako jsou propustnost, zahazování dat, ztráta paketů, zpoždění, kolísání zpoždění a velikost vysílacích front. Naměřená data jsou dále analyzovány a rozdíly u sítě bez podpory a s podporou kvality služeb jsou porovnány a vyhodnoceny. Součástí práce je i laboratorní úloha v programu Opnet Modeler.
Wireless networks are currently the frequent access connection to the local network or the Internet. Until 2005 there was no support in the 802.11 standard priority data and the use of multimedia services in these networks is problematic. Thesis deals with the standard IEEE 802.11 standard and quality of service support including IEEE 802.11e. They discussed methods of access to transmission medium, differences in the MAC sublayer, the reader issues in the transmission of priority data and the requirements for these data. In Opnet Modeler was created wireless network with access points and stations on which they are carried out simulations at different strain of transmitted data. It studied the difference in the use of DCF and EDCF method, used in the network with QoS support. In particular, it examined the behavior of priority voice and video data in both networks. The focus is on key parameters such as throughput, dropping data, packet loss, delay, jitter and the size of broadcasting front. The measured data are analyzed, and differences in the network without the support and promoting the quality of services are compared and evaluated. Part of this work is the role of laboratory in the Opnet Modeler.
Description
Citation
KAMAN, Š. Implementace kvality služby v bezdrátových sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
Jaký byl důvod pro použití tak rozlehlého scénáře (velikost 4x5 km) v laboratorní úloze? Jakou rychlostí se pohybují bezdrátoví klienti po trajektorii v laboratorní úloze? Je tato rychlost přiměřená?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO