Podpora kvalitativních požadavků služeb v rádiových přístupových sítích vysokorychlostních variant mobilních sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce pojednává o vývojových stupních (Releases) sítí třetí generace UMTS. Vy-světluje dílčí vylepšení od Release 99 k Release 5 a Release 6 vedoucí ke zlepšení kvalitativ-ních parametrů především mobilních datových přenosů. V praktické části jsou proměřeny kvalitativní parametry všech sítí třetí generace do-stupných na území České republiky: UMTS, HSDPA, CDMA 1xEV-DO Rev.0 i Rev.A a UMTS-TDD. Měřením byly zjištěny reálně dosažitelné rychlosti přenosu dat k i od uživatele, doba odezvy, kvalita VoIP hovorů spolu s rozptylem doručování paketů a ztrátovostí a schop-nost sítě přenášet videohovory o různých datových tocích. V rámci každé sítě byly zhodnoce-ny i další aspekty, především pokrytí a dostupnost koncových terminálů. Práci doplňuje labo-ratorní úloha zaměřená na praktické srovnání základních parametrů datových přenosů v sítích druhé a třetí generace.
The work deals with the developmental stages (Releases) of the third generation UMTS net-works. It explains a partial improvement from Release 99 to Release 5 and Release 6 to im-prove the quality parameters of a mobile data transmission. In the practical part, there are measured qualitative parameters of the third generation networks that are available in the Czech Republic: UMTS, HSDPA, CDMA 1xEV-DO Rev.0 and Rev.A and UMTS-TDD. The measurements give reasonably achievable data rates in both directions (downlink & uplunk), a response time, quality of VoIP calls, a dispersion, a data-loss and an ability to transmit video with different data flows. The other aspects especially an availability of coverage and end-user terminals have been assessed wihin the each network. The work is supplemeted with a laboratory, which is focused on a practical comparison of the basic parameters of data transmissions of 2G and 3G networks.
Description
Citation
KURUC, J. Podpora kvalitativních požadavků služeb v rádiových přístupových sítích vysokorychlostních variant mobilních sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) Ing. Radim Pust, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
Byl testován stream videa, v jakém směru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO