Vlastnosti fyzické vrstvy zařízení ZigBee

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Standart ZigBee je založen na využití fyzické a linkové vrstvy standartu IEEE 802.15.4. Byla pro něj vymezena tři radiová pásma (2,4 GHz, 915MHz a 868MHz) a od těchto pásem pak v závislosti na použité modulaci několik fyzických vrstev. Tato práce se soustředí především na specifikaci fyzické vrstvy v pásmu 2,4GHz, která je velmi používaná (pásmo je bezlicenční). Zabývá se způsobem modulace používaným u jednotlivých fyzických vrstev, systému rozdělení kanálů v použitých pásmech, stejně tak, jako funkce rozprostření spektra u fyzické vrstvy pracující v pásmu 2,4GHz. Ve druhé části je pak věnována pozornost demonstračnímu kitu společnosti ATMEL, který umožňuje sestavení jednoduché sítě standartu Zigbee v topologii hvězda, následné funkci s popisem ovládání a způsobu práce se sítí, a kitu společnosti Radiocrafts, který je spolu s kitem společnosti Atmel použit v laboratorní úloze. Laboratorní úloha je zaměřena na měření vlastností zařízení při přenosu dat.
The ZigBee standart works on using physical and data link layer of IEEE 802.15.4 standart. Three bands were defined (2.4GHz, 915MHz and 868MHz). There was also number of physical layers defined, each of them using one of the three bands and number of modulation and spreading functions. This thesis is focused first of all on specification 2,4GHz physical layer, which is world-wide used because this band can be used (with observace of the local rules) without license. Thesis is in its first part focused on modulation function, as well on used spreading functions and number of channels for each physical layer. In the second part is paid attention to demonstration kit by ATMEL Corporation, which enables associate a simple network in star topology and using the network for demonstration of simple functions of associated devices, and kit by Radiocrafts corporation, which is used in laboratory work. Laboratory work is focused on characteristics measurement during data transfer.
Description
Citation
HUMPOLÍK, T. Vlastnosti fyzické vrstvy zařízení ZigBee [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) Ing. Vlastimil Navrátil, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Viščor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO