Kryptografické metody zabezpečení dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce na téma Kryptografické metody zabezpečení dat sestává ze tří částí. V první části jsou rozvedeny obecné teoretické principy, kterých se v této oblasti využívá. Dále jsou zde zmíněny soudobé i historické kryptografické standardy či algoritmy. Druhá část bakalářské práce poukazuje na možnosti prolomení těchto standardů, na dnes nejpoužívanější kryptoanalytické principy a jejich aplikaci v praxi, obzvláště v oblasti počítačových sítí a jejich služeb. Závěrečná část obsahuje popis vývoje jednoduché počítačové aplikace, která demonstruje použití kryptografických metod v zabezpečení souborů v osobním počítači.
Bachelor‘s thesis on theme Cryptographic methods of data security consists of three parts. In first part are itemized general theoretical principles, which employs in these sphere. There are also mentioned not only contemporaneous but historical cryptographic standards or algorithms. The second part of these bachelor‘s thesis refer to a possibility of breaking these standards. There are described most applied cryptoanalytics principes and their practical using, especially in the sphere of computer networks and their services. The final part contains a description of the development of simple computer application, which demonstrates the use cryptographic methods in the security packages in personal computer.
Description
Citation
MILOŠ, J. Kryptografické metody zabezpečení dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Daněček, Ph.D. (člen) Ing. Filip Buršík (člen) Ing. Vítězslav Křivánek, Ph.D. (člen) Ing. Radek Zezula, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
V práci se zmiňujete, že Diffie-Hellman protokol je při použití dostatečně silného klíče považován za bezpečný, avšak jeden z Vámi popsaných útoků lze přesto realizovat. Který a jak? V realizované aplikaci používáte algoritmus AES v módu ECB, který, jak sám tvrdíte, je vhodný zejméne pro zpracování krátkých zpráv, zejména klíčů. Jaký mód této šifry by byl pro tuto aplikaci vhodnější a proč nebyl využit? Jak lze vyřešit ukládání hesla do souboru? Neoslabujete šifru AES ukládáním hesla na začátek souboru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO