Hyaluronan jako prostředek cílené distribuce léčiv

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Hyaluronová kyselina (HA) je lineární polysacharid sloţený z disacharidových jednotek N-acetyl-D-glukosaminu a glukuronové kyseliny. Hyaluronan se vyskytuje ve většině tělních tekutin a tkáních. Rakovinné buňky v přemíře syntetizují receptor CD44, který specificky váţe hyaluronan. Biokonjugáty sloţené z cytotoxické léčivé látky a hyaluronanu se nazývají proléčiva. Proléčiva lze pouţít k cílené distribuci léčiv a jejich hlavní výhodou je, ţe není potřeba podávat tak vysoké dávky léčiv a jejich vedlejší neţádoucí účinky jsou minimalizovány. Hyaluronan lze rovněţ pouţít jako intraartikulární injekce při osteoartróze kloubů. Kyselina hyaluronová nachází uplatnění i jako kloubní výţiva, při léčbě různých koţních lézí a reparaci jizev, v očních kapkách a nosních sprejích. Výrobci kosmetických produktů přidávají kyselinu hyaluronovou do krémů proti vráskám a na stárnoucí pleť.
Hyaluronic acid (hyaluronan, HA) is a linear polysaccharide formed from disacharide units containing N-acetyl-D-glucosamine and glucuronic acid. HA is present in almost all biological fluids and tissues. In many cancer cells there is an upregulation of CD44, a receptor that binds HA. The receptor CD44 collocates hyaluronan in the special way. The bioconjugates built-up from the cytotoxic substances and hyaluronan are called prodrugs. The prodrugs can be used for targeted drug delivery system. Their main advantage is there is no need to medicine so high doses of pharmaceuticals and their adverse side effects are minimized. Hyaluronan can be used as well as the intra-articulation injection by osteoarthritis. HA is also used as the nutrition of joints, by treatment for diverse dermatic lesions, the repair of scars and it can be the ingredient of eye drops and nasal sprays. The cosmetic manufactures add HA into anti-wrinkle creams and anti-aging care.
Description
Citation
UREŠ, T. Hyaluronan jako prostředek cílené distribuce léčiv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc. (člen) doc. Ing. Václav Prchal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-26
Defence
Jaký je důvod omezení doporučené doby používání Olynth HA? Léčí tento přípravek rýmu nebo pouze potlačuje příznaky? Co je synoviální tekutina? Souvisí změny synoviální tekutiny v kloubech s odvápěním kostí? Jaké je působení želatiny na klouby? Jaká je koncentrace kyseliny hyaluronové v kosmetických přípravcích?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO