L-askorbyl-6-palmitát a jeho využití v potravních a kosmetických doplňcích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalářská práce se zabývá působením antioxidantů v potravních a kosmetických doplňcích. Popisují se zde některé antioxidanty jako jsou vitamín A a beta-karoten, vitamín E a tokoferoly a vitamín C, jako kyselina L-askorbová a její derivát L-askorbyl-6-palmitát. Tento derivát lze použít jako přídatná látka do kosmetických i potravních surovin, a to zejména do surovin, které obsahují tuky nebo oleje, protože jako lipofilní sloučenina, zabraňuje jejich žluknutí.
Bachelor‘s thesis deals with the effection of antioxidants in foods and cosmetics supplements. Some antioxidants as vitamin A and beta-carotene, vitamin E and tocopherols and vitamin C as L-ascorbic acid and her derivate L-ascorbate-6-palmitate are described here. This derivate can by used as an accessory material in cosmetics and foods preparations, especially in the preparations that contain oil or fats, because as a lipophilic compound keeps them from getting rancid.
Description
Citation
PALÍKOVÁ, P. L-askorbyl-6-palmitát a jeho využití v potravních a kosmetických doplňcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-25
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová, doc. Světlík: Je rozdíl v nejvyšším povoleném denním množství kyseliny askorbové a askorbylpalmitátu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO