Transportní systémy využívané v kosmetických přípravcích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Mezi transportní systémy v kosmetických přípravcích patří liposomy, tekuté krystaly a také vybrané sloučeniny, které za daných podmínek transport aktivních látek urychlují, tzv. akceleranty transdermální penetrace. Liposomy jsou využívány topicky (tzn. přímo na místo působení v povrchových strukturách organismu) v dermatologických a kosmetických přípravcích, usnadňují penetraci aktivních látek do hlubších vrstev kůže a umožňují jejich výraznější terapeutické působení. Některé z vlastností tekutých krystalů jsou podobné vlastnostem živých organismů. Podobně jako živé buňky jsou citlivé na světlo, zvuk, teplo, mechanické namáhání a chemické změny. A opačně, někteří vědci označují živé buňky za tekuté krystaly. Díky této podobnosti se tekuté krystaly vyznačují vynikající schopností penetrovat přes pokožku, která je porovnatelná snad jen s liposomy. Akceleranty transdermální penetrace neboli urychlovače pronikání kůží jsou látky, které mění strukturu pokožky, resp. kůže tak, aby byla propustnější pro další látky. Transdermální průnik aktivních látek je důležitou součástí lékařských výzkumů. Jejich výsledky jsou však aplikovány i v jiných oborech, jako je například kosmetický průmysl. Z hlediska chemické struktury těchto látek se jedná o skupinu velmi různorodou a objasňování mechanismů jejich působení je zatím spíše v počátcích.
Between transport systems in cosmetics belong liposomes, liquid crystals and also chosen substances, which speed under given conditions a transport of active compounds, so-called accelerators of trans-dermal penetration. Liposomes are used topically (i.e. directly onto the place of their action in surface structures of organism) in dermatological and cosmetic preparations, they facilitate the penetration of active substances into the deeper layers of the skin and make possible their more expressive treatment. Some properties of liquid crystals are similar to the properties of live organisms. Analogous to the vital cells are they sensitive to light, sound, warm, mechanical straining and chemical changes. And by contraries, some scientists mark vital cells as liquid crystals. Thanks to this similarity are liquid crystals characterized by their excellent ability to penetrate by the skin, which is probably comparable only with liposomes. Accelerators of trans-dermal penetration otherwise accelerators of penetration by the skin are substances, which change structure of the skin or derma to be more permeable for other compounds. The trans-dermal penetration of active substances is an important part of medical researches. Those results are however applied also in other branches as for example is cosmetic industry. From the point of view of the chemical texture of these materials form they a very heterogeneous group and an elucidating of mechanisms of their incidence is so far rather in beginnings.
Description
Citation
ŠKOPOVÁ, J. Transportní systémy využívané v kosmetických přípravcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-23
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová: V čem spočívá pozitivní působení fosfolipidů na lidský organismus? Jakým způsobem jsou metabolizovány?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO