Číslicová filtrace signálů EKG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V práci jsou rozebrány kmitočtové vlastnosti jednot¬livých rušivých signálů jako je kolísáni nu¬lové izolinie, síťový brum, myopoten¬ciály a diskutovány metody pro je¬jich potlačení. Využívá se zde principu Lynnových lineárních filtrů, zvláště pak Lynnovy horní propusti a Lynnovy pásmové zádrže. Pro filtraci signálu EKG v reálném čase horní propustí potlačující kolísání nulové izolínie je optimální použít filtr, jehož mezní frekvence je kontinuálně přizpůsobována aktuální tepové frekvenci. V práci je popsán jednoduše realizovatelný dynamický lineární filtr Lynnova typu s časově proměnnou impulsní charakteristikou průběžně přizpůsobovanou momentální frekvenci signálu EKG.
In the thesis there are presented frequency features of disturbing signals as baseline fluctuation, power network interference and myopotentialstion. Methods for removing these signále are discussed too. It iis used a principle of the Lynn’s linear filters, mostly the Lynn’s high pass and Lynn’s band pass filters. For real-time ECG signal filtration there is optimal to use the filter with continuously changing cut-off frequency according to a measured heart rate. Then there is described a simple dynamic linear Lynn's filter with a varying impulse response according to the heart rate.
Description
Citation
RÁČEK, T. Číslicová filtrace signálů EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Václav Říčný, CSc. (člen) prof. Ing. Karel Roubík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (člen) Ing. Ivo Hertl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO