Výkon síťového serveru při komunikaci s velkým počtem klientů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Úkolem je vytvořit simulační systém mezi dvěma počítači typu server-klient. Z klienta generovat provoz pomocí UDP protokolu na server. Generovanému provozu nastavovat různé parametry (velikost paketu, interval zasílání) a vyhodnocovat spotřebu zdrojů na serveru (procesor, paměť). Dosažené výsledky přehledně graficky zpracovat. Byly otestovány dva servery o různé výkonnosti a operační systémy Windows XP, Windows Server 2003, Linux Mandriva 8.0 a Linux Fedora 7, které byly nainstalovány na jednotlivých serverech s různou výkonností. Generovaný provoz se provádí pomocí generátoru paketů, který byl vytvořen v programovacím jazyce C++ . Musely být vytvořeny dva různé programy. Jeden pro klienta (generování paketů probíhalo v OS Windows), který má za úkol generovat pakety a druhý pro server (musela být vytvořena i funkční verze pracující pod OS Linux), který generované pakety přijímá. Vyhodnocování spotřeby zdrojů bylo realizováno dvěma monitorovacími programy. Jeden byl vytvořen pro OS Windows a druhý pro OS Linux. Oba programy ukládají informace o vytížení procesoru a operační paměti do textového souboru, z kterého je možné rychle a jednoduše získat potřebné hodnoty. Z naměřených hodnot byly vytvořeny tabulky a vypracovány přehledné grafické závislosti, které naznačují jak efektivně jednotlivé OS, popřípadě servery o různé výkonnosti, dokáží zpracovávat generované pakety a jaký vliv na vytížení zdrojů serveru mají různě nastavované parametry generátoru paketů (velikost paketu a interval zasílání paketu).
The aim is to create a simulation system between two computers of the server-client type to generace the process to server while usany UDP protocol: to set different parameters of the generated process (size of paquet, interval of sending) and evaluace the server-sources consumption (memory), to work out the outcomes in a well-organized manner. There have been tested two servers (each of different output) and operational systéme Windows XP, Windows Server 2003, Linux Mandriva 8.0 and Linux Fedora 7, each of these had been installed on the servers with different outputs. The generated process is carried out with usaje of the paquet generator made in the programming language C++.Two different programmes needed have been created, one of them for klient(paquet generation in OS Windows), its aim is to generate the paquets, the sekond on efor server (functional version working in OS Linux had had to be made) receiving the generated paquets. Evaulation of the source-consumption was carried out by two monitoring programs, one of them suited for OS Windows, the other for OS Linux. Both programs safe the information about procesor-work and operational memory into a text dokument which is very simple and fast way for searching the information. The measured values show charts and graphs that express the efficiency of separate OSs or, in case of need, servers of different outputs are able to handle the generated paquets and how do the alterations of the paquet generator affect the source efficiency( paquet size and paquet-sending interval).
Description
Citation
MAŠÍN, J. Výkon síťového serveru při komunikaci s velkým počtem klientů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Pavelka (člen) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-08-29
Defence
Čím je podle Vás dán tak markantní rozdíl mezi výkonostními výsledky operačních systémů Linux a Windows? Byla při měření nějakým způsobem ošetřena vlastní režie operačního systému. Jak je definován velký počet klientů? Jak se liší výsledky pro malý a velký počet klientů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO