Laboratorní úloha Virtuální sítě typu OpenVPN

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce v úvodu popisuje principy virtuálních privátních sítí (VPN) a stručně zmiňuje hlavní protokoly a přístupy pro jejich realizaci. Následně se podrobněji zaměřuje na seznámení čtenáře s charakterem a vlastnostmi sítí OpenVPN. Uvádí jednotlivé rysy a možnosti, diskutuje jejich výhody a nevýhody. Dále se věnuje návrhu laboratorní práce zaměřené na použití OpenVPN. Diskutuje možnosti návrhu práce zejména z technického a didaktického hlediska. Na jejich základě představuje koncept laboratorní úlohy s jedním OpenVPN serverem a jedním OpenVPN klientem, která simuluje řešení v praxi se vyskytujícího problému s nežádoucím omezením připojení k Internetu špatně nebo příliš restriktivně nastaveným firewallem. Součástí konceptu je jak zadání, tak vlastní implementace virtuálních strojů použitých ve cvičení. Dále jsou popsány možnosti rozšíření navržené úlohy nebo možnosti použití jako základu pro nové úlohy.
This thesis describes the principles of virtual private networks (VPN) and briefly mentions the main protocols and methods for VPN deployment. After that, it aims on a more detailed description of the OpenVPN characteristics. It describes its properties and possibilities and discusses their advantages and disadvantages. In the following part, it focues on a laboratory exercise concerning OpenVPN deployment. It discusses the possibilities of the laboratory exercise design mainly from the technical and didactic point of view. Considering them, a concept of the exercise with one OpenVPN server and one client is presented. The exercise simulates a solution of a practical, commonly emerging problem with unwanted Internet access restrictions caused by misconfigured or too restrictive firewalls. The concept comprises both theoretical part and directions, as well as images of the virtual machines used in the exercise. In addition, different possibilities of a further expansion of the exercise or its use as a base for another exercise are mentioned.
Description
Citation
KORTUS, J. Laboratorní úloha Virtuální sítě typu OpenVPN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Hujka, Ph.D. (člen) Ing. Filip Buršík (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Strašil (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
Otázky: V čem konkrétně je problém při využití starší verze programu VMware Player oproti verzi novější? Bylo by využití TCP portu č. 80 pro provoz OpenVPN, jak je v práci nastíněno, zcela ideální variantou?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO