Kompresní algoritmy při zpracování obrazu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Způsob pořízení a zpracování obrazu má rozhodující vliv na výslednou podobu a velikost dat, které obraz reprezentují. Pro správnou interpretaci obrazu je nezbytné pochopit, jak tato data vznikají. Bakalářská práce se zabývá problémem získání a úpravy obrazových dat. Jsou rozebrány obecné postupy založené na matematických a fyzikálních principech. Pozornost je pak blíže zaměřena na studium kompresních algoritmů JPEG a JPEG2000, jako účinných nástrojů ke snížení objemu obrazových dat. Účelem práce je vytvořit obrazový kodek JPEG a otestovat jeho účinnost při kompresi dat. Dále pak nalézt a implementovat metodu pro potlačení blokových artefaktů v komprimovaném obraze, které značně znehodnocují jeho kvalitu. K realizaci využijeme prostředí MATLAB, které nabízí širokou podporu pro práci s obrazovými daty. V závěrečné části provedeme srovnání algoritmů JPEG a JPEG2000 ve vytvořené aplikaci. Zaměříme se především na hodnocení subjektivní a objektivní kvality komprimovaných obrazů. Pro práci s formátem JPEG2000 budou použity programy Kakadu a JPEG2000 Compressor.
The method of image acquisition and processing has a decisive influence on the resulting form and size of the data, which represent the image. For the correct interpretation of the image, it is necessary to understand how the data are generated. This bachelor’s thesis deals with the problem of obtaining and modification of image data. The general procedures based on the mathematical and physical principles are analyzed. Attention is focused on closer study of JPEG and JPEG2000 compression algorithms, as effective tools for reducing the volume of image data. The purpose of this thesis is to create a JPEG video codec and to test its effectiveness in data compression. Furthermore, to find and implement a method for the suppression of blocking artifacts in compressed image, which greatly reduce its quality. The implementation will use MATLAB environment, which offers wide support for working with image data. In the final part we will compare the algorithms of JPEG and JPEG2000 in the created application. We will focus on the subjective and objective evaluation of the quality of compressed images. To work with JPEG2000 format the programs Kakadu and JPEG2000 Compressor will be used.
Description
Citation
ŠIMEK, J. Kompresní algoritmy při zpracování obrazu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Jeniš (člen) Ing. Martin Minarčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Aplikace je skript nebo funkce? Jak je provedena implementace vyhlazovacích filtrů v aplikaci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO