Spolehlivost, bezpečnost a přenosové parametry optických kabelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Komunikace pomocí optických kabelů je zatím posledním vývojovým stupněm přenosových médií, používaných v současnosti pro přenos dat. Přes počáteční problémy se díky jejich nesporným výhodám použití tohoto média v poslední době velmi rozšířilo. Optické kabely jsou ideálním spojením spolehlivosti a bezpečnosti přenosu dat. Jejich stále zlepšující se přenosové parametry přispívají k dosahování vysokých rychlostí v rámci přenosů informací na velké vzdálenosti. V teoretické části této práce jsou vyjmenovány druhy optických kabelů, jejich nejdůležitější parametry a nejpoužívanější metody měření optických kabelů. V praktické části bylo provedeno porovnání a vyhodnocení naměřených hodnot útlumu a délky reálných optických tras několika druhy měřících přístrojů.
Communication via fiber optic cable is the latest advancement of the transmission media currently used for data transmission. Despite initial problems, using of this medium in recent years has greatly expanded due to their indisputable advantages. Optical cable is a great combination of reliability and security of data transfer. Its constantly improving transmission parameters contribute to the high speeds in the long-distance transmission of data. In the theoretical part of this work some kinds of optical cables are mentioned, also the most important parameters and the most widely used methods of measurement of these cables. The comparison and evaluation of the measured values of attenuation and the real length of optical paths was done by several types of measuring instruments in the practical part.
Description
Citation
KUČERA, Z. Spolehlivost, bezpečnost a přenosové parametry optických kabelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Pavelka (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šporik (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
1. Rozveďte, proč ve vztahu (8) na str. 30 násobíte logaritmus podílu výkonů činitelem 5? 2. V Tab. 3 na str. 35 uvádíte, že žlutě vyznačené pole označují situace kdy nebylo celá délka doměřena. Platí to i pro 1. řádek? 3. V čem vidíte příčinu největšího rozptylu naměřených hodnot u tras č. 1 a 2. částečně i u 3?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO