Planární fraktální filtr na substrátu s porušenou zemí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou planárních filtrů kombinujících fraktální motivy a porušenou zemní plochu. Práci lze rozdělit na tři hlavní části. První část se zaměřuje na obecné poznatky z oblasti fraktálních motivů, jako jsou např. tvorba Minkowského ostrova a Kochovy smyčky. Dále je popsán princip činnosti struktur s porušenou zemní plochou a stručně jsou představeny filtry kombinující fraktální motivy a porušenou zemní plochu. Vlastnosti zkoumaných struktur jsou následně ověřeny pomocí programů CST Microwave Studio a Ansoft HFSS. V druhé části práce jsou porovnávány odlišně porušené zemní plochy pod 50 přenosovým vedením a jsou vytvořeny konvenční ekvivalenty k ověřovaným filtrům. Filtry jsou simulovány a porovnány. Poslední část obsahuje přepočet ověřovaných filtrů na substrát Arlon 25N, simulaci, výrobu, měření a konfrontaci s konvečním filtrem na substrátu s porušenou zemní plochou.
The diploma thesis is focused on the design of planar filters combining fractal layouts and defected ground substrates. The diploma thesis can be divided into three main parts. First, basic knowledge about fractals is presented (creation of Minkowski Island and Koch loop, e.g.). Then, the principle of defected ground structure is described, and a combination of fractal motives with a defected ground structure is briefly introduced. Properties of investigated structures are verified by CST Microwave Studio and Ansoft HFSS. Second, different defected ground structures under the 50 transmission line are designed, and conventional equivalent filters are created. Filters are simulated and compared. In final, the investigated filters are recalculated for the substrate Arlon 25N, simulated, manufactured, measured and confronted with a conventional filter on the defected ground substrate.
Description
Citation
KUFA, M. Planární fraktální filtr na substrátu s porušenou zemí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaromír Kolouch, CSc. (člen) Dipl. Ing. Dr. Techn. Michal Ries (člen) prof. Ing. Miloš Klíma, CSc. (člen) doc. Ing. Milan Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO