Využití 3D skenování pro přípravu obrábění odlitků součástí parních turbín

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato odborná práce se zabývá využitím 3D skenování pro přípravu obrábění odlitků, které jsou součástí parních turbín vyráběných firmou Siemens, s.r.o., odštěpným závodem Industrial Turbomachinery v Brně. V první části práce je teoretické seznámení se základními pojmy, které se vztahují k procesu 3D digitalizace. Dále jsou v teoretické části blíže popsány využité digitalizační systémy TRITOP a ATOS. V praktické části byl proveden rozbor současného procesu a byl navržen alternativní postup pro přípravu odlitků pro následné obrábění. Za pomoci výše zmíněných systémů byl odlitek převeden do digitální podoby a porovnán se zdrojovým CAD modelem. Výsledkem porovnání je kontrola přídavku materiálu a vhodné ustavení odlitku pro následný proces obrábění. Na závěr je provedeno technicko-ekonomické zhodnocení obou procesů.
The technical paper deals with the application of 3D scanning for the preparation of cast machining which is a part of steam turbines manufactured by the Industrial Turbo machinery branch office of the Siemens Ltd. in Brno. There is a theoretic explanation of general terms which relate to the 3D digitization process in the first part. Further in the theoretic part, the used digitization systems TRITOP and ATOS are described in detail. In practical part, the analysis of the current process has been carried out and the alternate process of the cast preparation for a subsequent machining has been suggested. By means of above mentioned systems, the cast has been converted in a digital form and compared with the source CAD module. The comparison results in material allowance check and the suitable setting for a following machining process. In conclusion, the technical economic evaluation of both processes has been carried out.
Description
Citation
MICHALISKO, J. Využití 3D skenování pro přípravu obrábění odlitků součástí parních turbín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Bohumil Bumbálek, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivo Dlouhý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (člen) prof. Ing. Ildikó Maňková, CSc. (člen) Ing. Vladimír Maixner, MBA (člen) Ing. Petr Valášek (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
Diplomat seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Na jakém stroji se provádí obrábění dílu? 2. Domníváte se, že je skenování přínosné z hlediska časového i ekonomického? 3. Jaké jsou v současné době tendence ve výrobě? 4. Jaký je důvod pro umístění odlitku při skenování v klimatizované místnosti? 5. Jaký vliv má teplota na přesnost daného měřicího zařízení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 10 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO