Ideální oběhy spalovacích motorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V bakalářské práci jsou uvedeny základní termodynamické oběhy a jejich vlastnosti. Z těchto oběhů jsou dále ukázány ideální oběhy zážehového a vznětového motoru, na kterých vyšetřujeme termickou účinnost v závislosti na změně jejich charakteristických parametrů. Výsledky jsou zaznamenány v tabulkách a diagramech. U každého z motorů je také tabulka s nejběžnějšími hodnotami kompresního poměru, konečného kompresního tlaku, konečné kompresní teploty a nejvyššího spalovacího tlaku. Na závěr jsme porovnali termickou účinnost těchto dvou oběhů v T-s diagramech.
The thesis set out the basic thermodynamic circulation and their properties. For these orbits are shown ideal cycles gas engine and diesel engine, in which investigating thermal efficiency depending on the change in their characteristic parameters. The results are reported in tables and diagrams. For each of the engines is also a table with most values the compression ratio, the final compression pressure, the final compression temperature and maximum combustion pressure. Finally, we compare the thermal efficiency of the two orbits in the T-s diagrams.
Description
Citation
MARUŠÁK, O. Ideální oběhy spalovacích motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Jaký je u skutečného oběhu termodynamický děj? Jak je možné získání skutečného diagramu? Na jakém místě se otvírá výfukový ventil? Jaký má vliv přeplňování na termickou účinnost?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO