Šroubovicová dvoupásmová anténa pro WiFi pásmo

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na vlastnosti a typy šroubovicových antén. Jsou zde popsány jednotlivé módy, ve kterých šroubovicové antény pracují. Dále jsou zde rozebrány možnosti vytvoření dvoupásmové šroubovicové antény. Hlavním cílem této práce je výběr vhodného řešení a návrh dvoupásmové šroubovicové antény pro WiFi pásmo 2,4 GHz a 5 GHz. Modelování antény je prováděno v programu CTS Microwave studio.
This master’s thesis is focused on the properties and types of helical antennas. The helical antenna work in the different modes. These modes are described in this thesis. There are also discussed possibility for design a dual-band helical antennas. The main aim of this work is the selection of a suitable solution and design a dual-band helical antenna for the WiFi band working at resonance frequencies of 2,4 GHz and 5 GHz. The simulation of this antenna was performed in the program CST Microwave studio.
Description
Citation
ŠRAJBR, M. Šroubovicová dvoupásmová anténa pro WiFi pásmo [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (předseda) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Nováček, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Josef Punčochář (člen) prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce (Šroubovicová dvoupásmová anténa pro WiFi pásmo). Následně odpovídá na dotazy oponenta práce a na dotazy členů komise. doc. Ing. Zdeněk Nováček, CSc. : Kde je rovina E a H na šroubovicové anténě? odpověď: Student kreslí roviny E a H na tabuli. prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc.: Na základě čeho jste navrhoval rozměry antény? odpověď: Podle citovaného článku a následnou optimalizací. Ing. Jan Prokopec, Ph.D. :Jak se projeví úzký činitel odrazu na okrajích? dojde k odrazům na okrajích.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO