Zhodnocení míry kontaminace ryb netuberkulózními mykobakteriemi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem předložené diplomové práce bylo zhodnotit kontaminaci sladkovodních ryb netuberkulózními mykobakteriemi (NTM). Pomocí metod molekulární biologie byl u ryb pocházejících z povrchových vod České republiky sledován výskyt a distribuce NTM v různých tkáních (žábry, pažerákové zuby, svalovina, střevo aj.). NTM jsou častým patogenem v akvakulturách sloužících k chovu pro komerční účely. S ohledem na tuto skutečnost byl sledován výskyt NTM v mase ryb (amur bílý, kapr obecný, lín obecný, candát obecný, tilapie nilská apod.) pocházejících z tržní sítě, neboť zpracování a případná konzumace nedostatečně tepelně opracovaného masa kontaminovaného NTM může v některých případech představovat zdravotní riziko pro člověka. Teoretická část se zabývá obecným popisem mykobakterií, jejich klinickým významem a působností z hlediska bezpečnosti potravin. Je zde také shrnuta problematika detekce a identifikace jednotlivých mykobakteriálních druhů. Praktická část je věnována popisu jednotlivých pracovních postupů a vyhodnocení veškerých naměřených výsledků. Během práce byly připraveny pozitivní kontroly PCR reakce ve formě plazmidové DNA, byla stanovena analytická citlivost PCR reakce, účinnost izolace mykobakteriální DNA z masa a byla posouzena míra kontaminace NTM u vyšetřených ryb.
The aim of a presented diploma thesis was to evaluate the level of contamination in fish by nontuberculous mycobacteria (NTM). Methods of molecular biology were used to monitor the incidence and distribution of NTM in tissues of freshwater fish (gills, pharyngeal teeth, muscles, intestine etc.). NTM frequently occur in aquacultures for commercial use. With this in mind the occurrence of NTM was monitored in fish meat (Ctenopharyngodon idella, Cyprinus carpio, Tinca tinca, Sander lucioperca, Oreochromis niloticus etc.) from the market, because processing and consumption of insufficiently heat treated meat contaminated with NTM may pose health risk to humans. The theoretical part deals with the description of mycobacteria, their clinical significance and responsibilities in food safety. There are summarised methods for detection and identification of individual mycobacterial species. The experimental part is devoted to the description of used methods followed by evaluation of experimentally obtained data. The plasmid DNA was prepared as positive controls for PCR reaction. Furthermore, the analytical sensitivity of PCR reaction and efficiency of isolation of mycobacterial DNA isolation from fish meat were determined. Lastly, the level of NTM contamination in fish was evaluated.
Description
Citation
TRÁVNÍČKOVÁ, J. Zhodnocení míry kontaminace ryb netuberkulózními mykobakteriemi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: doc. Španová: Práce byla v rámci nějakého projektu ? Jaký plasmid byl použit ? doc. Márová: Doba trvání experimentů ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO