Hlasové kodéry pro nízké přenosové rychlosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou kodérů a vokodérů používaných ve zpracování řečového signálu. Cílem práce je vytvořit ucelenený přehled koderů a vokodérů včetně popisu jejich vlastností, v druhé části pak simulace algoritmů a metod pro zpracování řeči v programu Matlab Simulink. Simulovány byly základní metody pro zpracování řeči v časové oblasti a parametrický LPC vokodér. V modelu LPC vokodéru je implementováno několik algoritmů pro získání příznaků neboli parametrů segmentu řečového signálu. Jsou to: metoda pro určení znělosti segmentu řečového signálu, LPC analýza, odhad frekvence základního tónu řeči. Výstupem je tedy parametrizovaný signál, z něhož je možné na přijímací straně řečový signál obnovit. V příloze na konci práce je uvedena tabulka názvů kodérů, případně číslo normy ve které je kodér standardizován, a jejich vlastnosti. Druhou přílohou je přehled metod zpracování řečového signálu.
The final thesis deals with coders and voice coders used in speech signal processing. The aim is to create an integral overview of coders and voice coders including a description of their properties, in the second part of the thesis a simulation of algorithms and methods of speech processing is performed in Matlab Simulink program.The basic methods of speech processing and a parametric LPC voice coder were simulated in time domain. In the LPC voice coder model there are implemented the algorithms for obtaining speech segment parameters. These are the algorithm for classification of voiced and unvoiced speech segment, LPC analysis and pitch detection. The output is a parametric signal that enables a receiver to synthesize a speech signal. The appendix 1 contains a list of names of coders or standard numbers of coders and their properties, the appendix 2 includes an overview of speech processing methods.
Description
Citation
LEITNER, J. Hlasové kodéry pro nízké přenosové rychlosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) Ing. Radim Pust, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
Vysvětlete stejnosměrné úseky v průběhu signálu. Byly porovnány vokodéry, popř. kde?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO