Modelování silové sítě pro datovou komunikaci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou PLC (Power Line Communication) komunikace. Především je zaměřena na sestavení vhodného modelu silové sítě pro testování PLC komunikace. Čtenář je v úvodu práce seznámen se základními principy PLC systémů, jejich rozdělením a využitím v komunikačních sítích. Další část práce se zabývá různými druhy rušení, které se v silových sítích vyskytují a způsoby jak se proti tomuto rušení bránit. Například vhodnou volbou modulace a příslušného kódování. Jako zdroj rušení je v navrženém modelu použit AWGN kanál (Additive White Gaussian Noise). Závěr práce se věnuje vlastnímu návrhu a sestavení modelu pro PLC komunikaci. Jsou zde navrženy tři modely s rozdílnou OFDM technikou. Modely se tedy mezi sebou liší jinou úrovní mapování nosných v OFDM (QPSK, 16-QAM, 64-QAM). Je zde proveden podrobný popis a nastavení bloků, které byly použity pro sestavení modelů. Chování a funkčnost navržených modelů pro širokopásmovou PLC komunikaci bylo ověřeno simulací v programu Matlab Simulink. Nakonec je uvedeno srovnání a vyhodnocení výsledků jednotlivých modulací.
Thesis deals with problems PLC (Power Line Communication) communication. It is aimed at drawing up a suitable model for testing power network PLC communication. The reader is aware of at the beginning of work with the basic principles of PLC systems, distribution and use in communication networks. Another part of the work deals with different types of interference, which occur in power networks and ways to defend against such interference. For example, an appropriate choice of modulation and coding relevant. As a source of interference in the proposed model is used AWGN channel (Additive White Gaussian Noise). Conclusion of work is dedicated to design and build a model for PLC communication. There are three models designed with different OFDM technology. Models therefore vary between different levels of key mapping in OFDM (QPSK, 16-QAM, 64-QAM). It made a detailed description of a set of blocks that were used to build models. The behavior and functionality of the proposed models for broadband PLC communication was verified in the simulation program Matlab Simulink. Finally, it is shown the comparison and evaluation of results of each modulation.
Description
Citation
KADLČEK, V. Modelování silové sítě pro datovou komunikaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Soumar (člen) Ing. Jan Kacálek (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
- Vysvětlete zkratku BPL.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO