Stanovení tenzidů v odpadních vodách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tenzidy patří mezi povrchově aktivní látky mající schopnost snižovat povrchové napětí; této vlastnosti je využíváno k odstraňování nečistot. Práce je zaměřena na stanovení tenzidů v odpadních vodách, do nichž se tyto látky dostávají z různých čistících a pracích prostředků. V teoretické části je uvedeno základní rozdělení tenzidů, dále jejich vlastnosti a požadavky legislativy ČR na jejich obsah v odpadních vodách. Dále jsou zde popsány vybrané analytické postupy pro stanovení anionaktivních, kationaktivních a neionogenních tenzidů v odpadních vodách. Závěr práce tvoří zhodnocení výsledků měření koncentrace tenzidů na přítoku a odtoku odpadní vody z čistírny odpadních vod situované v areálu Veterinární a farmaceutické univerzity Brno a odpadní vody odebrané z neutralizační stanice FCH VUT v Brně. Pro stanovení aniontových tenzidů byly použity dvě metody, rozhodčí metoda s využitím methylenové modři a metoda mobilní analytiky, která je založena na chemické reakci mezi sledovanou látkou a chemickým činidlem, která vede ke vzniku barevné sloučeniny vhodné ke spektrofotometrickému stanovení.
Surfactants belong to surface-active compounds that have ability to restrain the surface tension; this ability is exploited to eliminate impurities. This study is focused on determination of surfactants in waste water to which these compounds can be transported from various cleaning and washing articles. In theoretical part are listed basic classifications of surfactants, their properties and requests of Czech legislative for their content in waste water. Furthermore here are described chosen analytical procedures for determination of anion-active, cation-active and non-ionic surfactants in waste water. The conclusion of the work is evaluation of measured results of surfactants concentration in inflow and outflow of waste water from waste-treatment plant in University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno and waste water from neutralizating station in FCH BUT. To determination of anionic surfactants were used two methods, arbitration method with usage of methylene blue and mobile analytics method which is based on chemical reaction between target compound and chemical agent. This reaction leads to formation of coloured compound able to spectrofotometric determination.
Description
Citation
ŠVEC, P. Stanovení tenzidů v odpadních vodách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
Date of acceptance
2009-01-29
Defence
Diplomant prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta diplomové práce, student se vyjádřil k připomínkám a dotazům a po diskuzi následovalo hodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO