Určení parametrů synchronního stroje dle měření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce “Určení parametrů synchronního stroje dle měření“ popisuje metody zkoušek, potřebných ke stanovení ztrát a účinnosti elektrických strojů, se zaměřením na synchronní stroje. Určuje výpočetní postupy pro vyhodnocení daných měření. Dále pojednává o měření mechanických vibrací a hluku elektrického stroje. Definice uvedených zkoušek jsou sepsány se zřetelem na současné normy. Z informací obsažených v částech s výše uvedeným obsahem vychází prakticky zpracovaný nástroj pro samočinné vyhotovení protokolu z měření. Jedná se o formulář v elektronické podobě. Vstupem formuláře jsou zadané naměřené hodnoty. Výstupem formuláře je protokol o měření, uvádějící výsledky výpočtů a grafy charakteristik. Pro účely této bakalářské práce, byl formulář předvyplněn naměřenými hodnotami ze zkoušek konkrétního synchronního stroje. Související výpočty k určení parametrů stroje jsou uvedeny.
This "Determination Parameters of Synchronous Machines according to Measurement" bachelor thesis describes methods of tests necessary to determine loss and efficiency of electrical machines with focus on synchronnous ones. It determines calculation procedures for evaluating the measurements. Furthermore, it deals with measuring mechanical vibrations and noise of an electrical machines. Definitions of given tests are written up with regards to contemporary norms. From above mentioned information comes a serviceable tool for automatic measurement protocol generation, which is an electronic form. The measured values are the input of the form. The output of the form is the measurement protocol with results of calculation and graphs of characteristics. For the thesis purposes, the form was filled in with acquired values from tests of a specific synchronnous machine. The related calculations for determining the machine parameters are stated.
Description
Citation
HRTÁŇ, M. Určení parametrů synchronního stroje dle měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) Jan Krejčí (místopředseda) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Student obhajoval svoji bakalářskou práci na téma "Určení parametrů synchronního stroje dle měření". V průběhu obhajoby se student věnoval popisu synchronního generátoru, postupu měření a následně popsal provedené měření. Student odpověděl na všechny dotazy oponenta i komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO