Testování distanční ochrany

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce testování distanční ochrany nás seznámí s problematikou distanční ochrany a jejím podrobným principem. Zabývá se jejími jednotlivými členy a ukáže nám různé druhy impedančních charakteristik měřicích členů. Je zde popsána situace, která nastává při zkratu na homogenním vedení, dále nás seznámí s kompenzací stejnosměrné složky, probere stupně působení distanční ochrany a její vazby. Mimo jiné se zabývá digitálními distančními ochranami a nastavením jejich charakteristik. Na závěr teoretické části jsou zhodnoceny výhody oproti jiným ochranám a výhody a nevýhody distančních ochran samotných. Práce nás seznámí s digitální distanční ochranou REL 511 od společnosti ABB a charakterizuje její nastavení, parametry a propojení s testovacím zařízením OMICRON CMC 256plus, které při našem měření slouží k ovládání ochrany přes osobní počítač. Následuje popis programů OMICRON Test Universe a CAP 540 a jejich nastavení. Tato část může sloužit jako manuál pro budoucí obsluhu ochrany REL 511. Práce uvádí vhodnou metodiku pro měření vypínací charakteristiky a používá tuto metodu v praxi. Z důvodu omezené verze programu OMICRON Test Universe jsou měřeny vypínací časy polygonálních vypínacích charakteristik v modulu „Distance“ pomocí bodového testu. V závěru je uvedeno zhodnocení měření.
Bachelor thesis Testing of Distance Protection introduces us to the issue of distance protection and its detailed principle. It deals with its individual elements and shows us different types of impedance characteristics of measuring elements. It describes a situation that occurs during a short circuit on a homogeneous line, then introduces us to a DC component compensation and discuss the effect of distance protection degrees. Among other things, it deals with the digital distance protections and settings of their characteristics. Finally the theoretical part evaluates advantages over other protections and advantages and disadvantages of distance protections themselves. Thesis will introduce the digital distance protection REL 511 from the company ABB and characterizes its settings, parameters and connection to the testing equipment OMICRON CMC 256plus, which is used to control the protection via personal computer. Description of the programs OMICRON Test Universe and CAP 540 and their settings follows. This section can serve as a manual for future operators of REL 511 protection. The work provides a suitable methodology for measuring the operating characteristics and uses this method in practice. Given the limited version of the OMICRON Test Universe, polygonal tripping characteristics are measured in the module "Distance" with the shot test. Evaluation of measurements is summarized at the end.
Description
Citation
HOLUB, M. Testování distanční ochrany [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jan Kyncl (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student prezentoval svou práci na téma: Testování distanční ochrany bez zaváhání. Přesvědčivě odpovídá na otázky vedoucí práce i oponenta v celém rozsahu. Na otázku docenta Medvece odpovídá pohotově a správně. Na otázky položené komisí odpovídal nepřesně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO