Databáze emoční řeči

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této bakalářské práci je rozebrána teorie emocí, to jak emoce vznikají a jak jsou fyziologicky vyjádřeny lidským tělem. Jak se tyto fyziologické projevy a emoce vůbec promítají do lidské řeči. Dále je popsán proces tvorby řeči a základní prozodické a akustické parametry hlasového projevu relevantní pro výzkum. Je zde také popsána teorie tvorby databází zvukových nahrávek, což je kvalitní podklad pro databázi samotnou. Ta je totiž také součástí této práce a jedná se o nahrávky stříhané z televizních pořadů a seriálů. Dalším velice důležitým bodem je popsání softwarového nástroje pro subjektivní hodnocení databází, který byl vytvořen jako součást této práce. Byl vytvořen v jazyce C++ za pomoci kompilátoru Builder C++. Také je zde provedena krátká analýza ukázkových nahrávek pro každou emoci. Tato analýza se zabývá základní frekvencí, intenzitou a prvními třemi formanty.
In this bachelor work is analyzed theory of emotions, how emotions arise and how they are physiologically expressed by human body. How these physiological expressions and emotions reflect into the human speech. Then is described process of creating of speech and basic prosodic and acoustic parameters relevant for research. Theory of creating of databases is described here as well, which is quality ground for database itself. The database is also part of this thesis and they are records cut from television programmes and serials. The next very important issue is description of software tool for subjective evaluating of databases, which was created as a part of this thesis. It was created in C++ language with help by compiler Builder C++ . Also a short analysis of exemplary records for every emotion is done here. This analysis deals with basic frequency, intensity and first three formants.
Description
Citation
HLAVICA, M. Databáze emoční řeči [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Ivo Herman, CSc. (místopředseda) Ing. Karel Kopecký (člen) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Jaké závěry lze vyvodit z provedené analýzy prosodických prvků řeči? Jakým způsobem jsou ošetřena autorská práva získaných materiálů v případě využití pro vědecké/pedagogické účely?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO