Počítačová podpora projektování datových rozvodů - projektová laboratoř

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhy datových rozvodů. V teoretické části je popsána základní topologie sítí LAN, na které je tato práce zaměřena, a její součásti (HUB, switch). Dále jsou stručně zmíněny typy přenosových cest používaných v datových rozvodech, což byly zpočátku koaxiální kabely, nahrazené kroucenou dvoulinkou a v blízké budoucnosti optickými vlákny. Kroucená dvoulinka využívá tzv. strukturované kabeláže, jež má určité zásady v navrhování, které dokáží zaručit kvalitu sítě až na 15 let. Popisuje kategorie kabelů, s dnes nejpoužívanějšími kategoriemi 5e a 6. V další kapitole je vysvětleno zakončování kabelů a konektorů a vysvětleny principy patch panelů a propojovacích kabelů. V následující části jsou více rozebrány optické sítě neboť jsou to sítě budoucnosti. Jsou zde uvedeny typy optických kabelů, standardy sítí, minimální poloměr ohybu vláken a novinky ve formě WDM či mikrotrubiček. Předložená práce sleduje normy ČSN zabývající se návrhy datových rozvodů, je z nich vytvořen výběr toho nejdůležitějšího pro tuto diplomovou práci. Normy stanovují například způsob ukládání kabelů, rozmístění rozvodných sítí v budově a podobně. V praktické části je zaměřeno na programy pro návrh datových sítí a jejich porovnání. Z nich je vybrán program AutoCAD Electrical 2011, jako reprezentant nejvhodnější pro účely studentských návrhů v dostupné cenové relaci. Tento návrhový program je prostudován hlavně z hlediska jeho vizuálního prostředí a základních pravidel chování. Jsou zde popsány jednotlivé panely výběru a správnost nastavení prvotních parametrů pro účel vybraného návrhu. V poslední části je navrhnuta výuková hodina, ve které bude studenty podle získaných informací vytvořen návrh datového rozvodu v budově.
This thesis is concerned with data wiring infractructure. In the theoretical part the basic technology of the LAN networks is described as well as its parts, such as HUB and switch. Various types of transfer paths used in data wiring are briefly mentioned. They included coaxial cable, which were then replaced by shielded twisted pair and in future the fibre optics cables will be used instead. The shielded twisted pair operates on structured cabelling, which is guided by central principles in designing, which then can guarantee 15 years of good service. The most used cables 5e and 6 are described. The next chapter describes the endings of cables and connectors as well as the principles of patch pannels and patch cables. The following parts focus on the fibre optics networks, because they are the networks of the future. The types of fibre optics cables are described together with networks standards, the minimal fibre radius and innovations such as WDM or micropipes. There is also a resume of the ČSN norms, which are important for this thesis, concerning issues of the ways how to lay cables, placing of the communications etc. In the practical part, the various softwares for designing data wiring infractructure are studied and compared. As the most convinient for student proposals the AutoCAD Electrical 2011 has been chosen. This design software is studied from the point of view of its user interface and basic rules of behaviour. The functions of the menus and pripary settings are described. In the last part of the thesis the lesson is provided. The lesson should give students basic information and opportunity to design a basic data wiring infrastructure for a building.
Description
Citation
BENEŠOVÁ, L. Počítačová podpora projektování datových rozvodů - projektová laboratoř [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
Jaké byly požadavky pro výběr programu pro návrh datových rozvodů? Jaké jsou hlavní zásady, nebo čeho se vyvarovat při návrhu datových rozvodů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO