Měření polohy těžiště vozidla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je věnována problematice měření polohy těžiště. Na začátku práce je vytvořen stručný přehled metod, sloužící k měření momentů setrvačnosti a měření polohy těžiště vozidla. Na základě metody vážení v šikmé poloze je dále rozpracován návrh, jak lze měřit polohu těžiště v prostorách Ústavu automobilového a dopravního inženýrství v Brně. Je navržena měřící plošina a přípravek pro zamezení změny polohy těžiště při měření. Je popsán postup měření a jsou odvozené vzorce, pomocí kterých se dopočítá přesná poloha těžiště vozidla. K problémovým částem plošiny jsou vypracovány pevnostní výpočty. V závěrečné části práce jsou uvedeny výsledky z provedeného měření. V příloze je dodána výkresová dokumentace plošiny a program usnadňující výpočet polohy těžiště.
This diploma thesis is devoted to problems of measurement centre of gravity position. At the beginning diploma thesis is created summary of methods to measuring moment of inertia and position measuring of centre of gravity of vehicle. Proposal is in-process on the basis method weighing on oblique position. And measurement is possible in Institute of automotive engineering in Brno. Is proposed measuring platform and preparative for obstruct changes of centre of gravity position at measuring. Measuring procedure is described and is derived formula toward calculation position of gravity centre of vehicle. To troubleshooting parts of platform are elaborate solidity calculations. In final parts diploma thesis are mentioned results from these measurements. Drawing documentation of platform and programme for calculation of centre of gravity of vehicle is enclosed in diploma thesis.
Description
Citation
ŠTĚPÁNEK, T. Měření polohy těžiště vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Dopravní a manipulační technika
Comittee
doc. Ing. Miroslav Havlíček, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. (člen) prof. Ing. Stanislav Beroun, CSc. (člen) Ing. David Kollhammer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-11-04
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO